НОВИНИ

Стало відомо, яким буде яблучний сезон-2023/24

12.09.2023 12:08
03716a58645d1eee5fc62268a786f0be

Приблизно через два тижні в Україні почнеться масовий збір яблук нового сезону. Як зазначають експерти, цьогоріч розрахункова урожайність по країні очікується на рівні 2022 р. Про це повідомляє delo.ua, пише agronews.ua.

За даними Української Асоціації Аграрного Експорту, галузеві підприємства нинішнього року виробили понад 600 тисяч тонн яблук (кількісно урожай не змінився відносно 2021 року). 

Минулий рік для садоводів був найважчим, адже фермери зіштовхнулись з масою проблем. Зокрема, через подорожчання ЗЗР та добрив, доводилось зменшити їх використання. В результаті це вплинуло на якість продукту, тому фермерам довелось здебільшого відправляти продукт на переробку. 

«У багатьох випадках цей рік буде схожим за попередній. Будуть такі ж самі проблеми, тому ситуація на ринку стабільно важка», — зазначив CEO Ukrainian Agricultural Export Association Дмитро Крошка.

Як результат витрати на виробництво яблук було рекордно високими, що призвело до збитків для багатьох садівників. 

Як зазначив експерт, передумов для відновлення галузі цього року очікувати не варто, адже виробництво дешевшим не стало і споживання свіжих яблук та ринок, найімовірніше, продовжать стагнувати. 

За словами Дмитра Крошки, приблизно через два тижні починається масовий збір яблук нового сезону. В період збору стане зрозуміло, яким буде врожай, обсяги і ціна для кінцевого споживача. 

Цьогоріч деякі фермери також були вимушені економити на виробництві, зокрема на добривах. Це вплине на якість продукції, тому цей рік для виробників буде не менш важким, ніж 2022-й. 

«Я знаю, що деякі фермери економлять на виробництві, але вони з самого початку розраховували на те, що яблуко буде продаватись з низькою якістю. Таким виробникам експорт не цікавий», — прокоментував Дмитро Крошка. 

Якщо говорити за вартість яблук на найближчий час, то вони почнуть знижуватися в другій половині вересня. Вартість яблука наразі варіюється від 22-30 грн/кг. Проте не слід очікувати кінцевих цін нижче 10 грн/кг, оскільки варто враховувати й вартість логістики й витрати на електроенергію.



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: