НОВИНИ

Стало відомо, які ФОПи в Україні можуть не сплачувати податки

09.04.2024 14:09
6

Як пояснили у Державній податковій службі, до підприємців не застосовуватимуть покарання, якщо у них дійсно не буде можливості виконувати свої податкові зобов’язання. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

В Україні деяким підприємцям дозволили не сплачувати податок з доходу фізичних осіб (ПДФО), єдиний податок та єдиний соціальний внесок. Таке право є у фізичних осіб-підприємців (ФОП) першої та другої груп без найманих працівників, які потрапили під мобілізацію під час дії воєнного стану. Щоб не сплачувати податки, ФОПам потрібно надати податківцям деякі документи.

Як пояснили у Державній податковій службі (ДПС), для цього впродовж десяти днів після демобілізації (або ж після реабілітації, якщо демобілізований перебував на лікуванні) підприємцям потрібно надати органам доходів і зборів за місцем податкової реєстрації:

  • заяву самозайнятої особи;
  • копію військового квитка чи іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу під час мобілізації.

“Якщо ФОП після демобілізації перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява з копією відповідного документа подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації)”, — йдеться у повідомленні.

У ДПС також зауважують, що на період дії воєнного стану призов на військову службу — офіційна підстава для платників податків не сплачувати державі відрахування зі своїх доходів (п.п. 69.1 п. 69 підрозділу 10 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225).

Якщо ж ФОП не може надати заяву та відповідні документи чи їхні копії у визначені строки, тоді подати їх можна одночасно з набуттям можливості виконання податкових обов’язків (наприклад, реєстрації податкової накладної, подання звітності, сплати невиконаного податкового зобов’язання). Втім, зробити це потрібно не пізніше за 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей.

“Якщо контролюючий орган вирішить, що у ФОПа відсутня можливість своєчасно виконувати свої податкові зобов’язання, підприємцю не загрожує жодна передбачена законом відповідальність”, — пояснили у Державній податковій службі.



Перегляди: 75
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: