НОВИНИ

Стало відомо, як захистити велику рогату худобу від інфекційних хвороб

25.06.2022 13:07
animal_farming_cattle

Однією з основних умов успішного розвитку тваринництва, поряд з підвищенням його чисельності та продуктивності  є правильна організація, своєчасне проведення профілактичних та ветеринарно-санітарних заходів, спрямованих на належний захист поголів’я тварин від різних захворювань.  Про це повідомляє газета “Рідне село Україна”, пише agronews.ua.

Перш за все, особливої уваги потребує профілактика та боротьба з інфекційними хворобами, які відзначаються значним поширенням, високим рівнем захворюваності та загибелі тварин. До того ж такі хвороби на тривалий час порушують господарську діяльність та завдають чималих збитків власникам.

Багато інфекційних захворювань передається від хворих тварин людині, що становить суттєву загрозу її життю і здоров’ю.

Сьогодні, в жорстокий воєнний час, розвиток і поширення різних інфекційних хвороб в Україні особливо активізується. Чим більше соціальних негараздів у суспільстві, тим частіше виникають і поширюються інфекційні, незаразні та паразитарні захворювання. Тому власники тварин повинні знати основні шляхи поширення різних захворювань тварин та методи їх запобігання, і самостійно вирішувати проблеми профілактики. 

В теплу пору року найчастіше може виникнути таке дуже небезпечне захворювання як сибірка.

Зазвичай на початку весни працівники ветеринарної служби проводять щеплення тварин проти цієї хвороби. Однак, якщо з певних причин його не встигли зробити, власники тварин повинні пам’ятати головне: сибірка – ґрунтова інфекція. 

Тому не слід випасати худобу на заболоченій місцевості, в долинах річок, озер, ставків, одразу після літніх злив та в місцях проведення земляних робіт. З ґрунтом спори сибірки можуть потрапити до організму тварини і викликати захворювання. Також не варто дозволяти тваринам пити з відкритих водойм. Не менш важливо підтримувати в належному санітарному стані  тваринницькі приміщення, скотні двори, загони та інше.

???? Важливо пам’ятати: м’ясо вимушено забитих тварин не варто вживати в їжу! Воно  має пройти обов’язкове лабораторне дослідження.

У весняно-літній період у корів виникає загроза виникнення ще одного небезпечного захворювання – емфізематозного карбункулу. Це також ґрунтова інфекція. На емфізематозний карбункул хворіють молоді та навіть добре вгодовані тварини до чотирьох років. Причиною захворювання може стати травма худоби при випасанні на засмічених пасовищах де є гострі металеві предмети. Тому якомога ретельніше впорядковуйте пасовища, стійла, вигульні дворики, звільняйте їх від гострих металевих предметів. 

Ще одне небезпечне інфекційне захворювання, яке досить часто виникає весною – лептоспіроз.  Це природньо-осередкова хвороба, що характеризується гарячкою, жовтяницею, кров’янистою сечею. Зараження тварин цією хворобою найчастіше відбувається на пасовищах через воду застійних водойм, заболочених луків. Довічними носіями лептоспірозу є гризуни. Тому вони  можуть забруднювати корма своїми виділеннями і таким чином  поширювати дане захворювання серед домашніх тварин. 

Щоб  запобігти захворюванню тварин на лептоспіроз слід організовувати водопій тварин тільки чистою водою. Уникайте випасання худоби в заболоченій місцевості, біля каналізаційних стоків, непроточних водойм.  

Слід регулярно проводити боротьбу  з мишовидними гризунами і обов’язково дотримуватись  правил особистої гігієни, адже людина також може захворіти на лептоспіроз.

Поряд з заразними хворобами  у тварин можуть виникати сезонні та незаразні хвороби. Навесні корови, зголоднівши за зиму  за свіжою зеленою  травою, часто  переїдають під час перших пробних випасів, тобто надмірно заповнюють рубець зеленою масою. Через це виникає сильне бродіння цієї маси, що стає причиною різноманітних розладів шлунково-кишкового тракту. Це можуть бути проноси, тимпанії, тобто здуття, атонії, гіпотонії (порушення скорочувальної функції передшлунків). Однак заповнення рубця зеленою масою може спровокувати і більш серйозні захворювання, які не тільки  знизять продуктивність тварин, а й можуть мати летальні наслідки.

Для запобігання  подібним захворюванням корів слід поступово привчати до пасовищ, обмежувати час випасу, уникати густої буйної трави. Не варто також вигонити на пасовище голодних тварин. Краще давати їм перед випасом трохи сіна, коренеплодів та пійла.

???? Обов’язково потрібно збільшити в раціоні корів кількість кухонної солі. Причому одного тільки «лизунця» не достатньо.

Сіль потрібно додавати безпосередньо у пійло, а також здобрювати нею сіно. Це допоможе сповільнити бродильні процеси в шлунку тварин, і худоба зможе краще адаптуватися до зеленої паші.

Прередплатити газету зручно на сайті Укрпошти за посиланням.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: