АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Як розраховуватимуть шкоду завдану земельному фонду

23.06.2022 10:01
aerial-view-of-plowed-agricultural-field-2021-08-26-23-03-09-utc

Внаслідок збройної агресії росії проти України земельний фонд зазнає непомірної шкоди й руйнувань. За понад три місяці війни велика частка земель, зокрема сільськогосподарського призначення, через ракетні обстріли й проведення бойових дій отримали суттєві пошкодження, а якість ґрунтів значно погіршилася. Про це повідомляє AgroPolit.com, пише agronews.ua.

Так, після встановлення фактів забруднення чи засмічення земель, дослідження місця та визначення площі ураження та глибини просочування забруднюючої речовини у ґрунти Держекоінспекція розпочне роботи з розрахунку розміру шкоди за конкретними формулами.

«В основі розрахунків лежить нормативно-грошова оцінка (НГО) земельної ділянки, що зазнала забруднення чи засмічення. Інформацію про НГО братимуть з будь-яких джерел. Втім, якщо таких даних немає, до розрахунку візьмуть середню нормативну грошову оцінку землі в області, помножену на коефіцієнт, що зумовив негативні екологічні наслідки для родючості ґрунтів, який дорівнює 300», — розповів Ярослав Ярославський директор Вінницького науково-дослідного та проєктного інституту землеустрою, академік АН ПРЕ.

За його словами, окрім НГО, на цьому етапі врахують такі фактори як витрати на ліквідацію наслідків, площу земельної ділянки, та коефіцієнти, які характеризують ступінь забрудненості ґрунтів чи засмічення земель, встановлені Методикою визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства.

«А при розрахунку розміру шкоди від забруднення ґрунтів додатково візьмуть до уваги вартість рекультивації земель — заходів, які необхідно провести для відновлення ґрунту. До слова, вартість рекультивації визначається з урахуванням коефіцієнту складності (залежить від того, наскільки рівна місцевість), коефіцієнту кількості забруднених/засмічених ділянок в одній територіальній громаді, а також коефіцієнту робіт із землювання, до розрахунку якого беруться площі забруднених земельних ділянок, їх базова вартість і вартість за площею», — додав експерт.

Наразі Держекоінспекція вже запустила процес з оцінки розміру завданої шкоди землі та ґрунтам в деяких областях України.

Водночас ця Методика, затверджена Міндовкілля, визначає лише розмір пошкоджень землі та ґрунтів. Крім цього документу, нещодавно Мінагрополітики ухвалило ще одну Методику, яка унормовує процедуру визначення шкоди та збитків земельного фонду України внаслідок збройної агресії рф. Така включає втрати та пов’язану з ними упущену вигоду. При її розрахунку беруться до уваги:

  • витрати на рекультивацію земель;
  • збитки власникам (землекористувачам) земельних ділянок сільськогосподарського призначення;
  • витрати на відновлення меліоративних площ;
  • витрати на розмінування.


Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: