НОВИНИ

Стало відомо, як рекордно підвищити врожайність сої

25.02.2023 09:10
IMG_3396-60535

Продуктивність рослин зернобобових культур пов’язана в першу чергу з кількістю сформованих бобів та насіння в них. Про це розповіли фахівці компанії ТОВ «ЕКООРГАНІК» в матеріалі «Як підвищити продуктивність посівів зернобобових?» на SuperAgronom.com, пише agronews.ua.

«Багаторічними випробуваннями проведеними у наукових установах та на виробництві чітко зафіксовано високу ефективність застосування спеціального добрива ГРОС Квіцеліум. Спеціально підібраний склад елементів та співвідношення фітогормонів зменшують наслідки негативного впливу стресових чинників і абортацію бобів. Встановлено, що при застосуванні 0,5 л/га ГРОС Квіцеліум у фазу початок бутонізації на сої, кількість бобів збільшується більш ніж на 65% у порівнянні з варіантом без його внесення», — пояснили експерти.

Рекомендована схема позакореневого живлення сої

Згідно зі словами фахівців, початок формування бобів потребує посиленого живлення рослин азотом, калієм та мікроелементами, які беруть участь у засвоєнні азоту. Бобові культури позитивно реагують на позакореневе підживлення комплексними добривами з вмістом макро- та мікроелементів, які б посилювали процеси засвоєння елементів живлення, сприяли інтенсифікації процесу фотосинтезу та формування врожаю.  

«Цим критеріям повністю відповідає спеціальне добриво ЕКОЛАЙН Бобовий (Хелати). Для позакореневого підживлення зернобобових у цю фазу рекомендована ефективна доза добрива складає 1,5-2,0 л/га», — зазначається у матеріалі.

Певну роль в симбіозі бобових рослин з бульбочковими бактеріями відіграють біологічні фактори. Великої шкоди можуть завдавати так звані фітофаги, які можуть перешкоджати проникненню бактерій в корінь рослини бобових, та викликати лізис тканин бульбочок. Серед жуків відомі кілька видів бульбочкових довгоносиків, личинки яких пошкоджують кореневі волоски та бульбочки. Довгоносики найбільш шкодочинні у суху жарку погоду. Корені бобових рослин та бульбочки також можуть пошкоджувати нематоди.

Останнім часом на багатьох культурах, зокрема на сої, набув поширення особливо небезпечний шкідник — червоний та інші види павутинного кліща, який, висмоктуючи соки з рослин, призводить до їх зараження вірусними хворобами та руйнування хлорофілу аж до повного етиоліювання (відбілювання) рослин, припинення процесу фотосинтезу. На посівах, вражених павутинним кліщем, одночасно з акарицидом бажано додавати 1,0-1,5 л/ спеціальне добриво ЕКОЛАЙН Магній (Хелати) для відновлення хлорофілу та посилення процесу фотосинтезу.

«Збалансоване живлення макро- та мікроелементами на бобових культурах дає можливість отримувати суттєві прирости кількісних та якісних показників врожаю сої. Збільшення врожайності, в середньому, досягає 16% в порівнянні з варіантами без застосування добрив ТОВ «ЕКООРГАНІК», — підсумували експерти компанії.



Перегляди: 25
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: