АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Стало відомо, як рахується мінімальне податкове зобов’язання для землі без НГО

09.02.2023 09:12
pole4

Державна податкова служба оприлюднила формулу, за якою обчислюється мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена. Як повідомляє LIGA ZAKON, роз’яснення розміщене у категорії 108.02.02 розділу «Запитання-відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua), пише agronews.ua.

Так, МПЗ земель без НГО обчислюється за формулою:

МПЗ = НГО x S x К x М/12, де:

  • МПЗ — мінімальне податкове зобов’язання;
  • НГО — нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;
  • S — площа земельної ділянки в гектарах;
  • М — кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків;
  • К — коефіцієнт, що становить 0,05.

Зазначається, що тимчасово для розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт «К» застосовується із значенням 0,04.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) — 1,0. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років, зокрема, становить: 2017 рік — 1,0; 2018 рік — 1,0; 2019 рік — 1,0; 2020 рік — 1,0; 2021 рік — 1,0 для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

Для отримання інформації щодо нормативної грошової оцінки 1 га ріллі по Автономній Республіці Крим або по області необхідно звертатися до територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: