НОВИНИ

Стало відомо, як правильно доглядати на баштанними

13.08.2021 15:34
ygzv74v1gudf4f7c53jp_th_lnd_xx

Баштанні найкраще ростуть на незасолених піщаних та супіщаних супіщаних ґрунтах з нейтральною кислотністю, для їх поливу найбільше підходить річкова вода з нейтральною реакцією, зауважив агроном-консультант Валерій Помазнюк. Про це повідомляє журнал «Плантатор», пише agronews.ua.

«Думка, що кавунам та диням потрібно багато сонця, а де рости, їм все одно, — хибна. Баштанні вимогливі до ґрунтів і ніколи не дадуть урожаю на болотистих чи засолених землях. За структурою ґрунт має бути легким — піщаним або супіщаним, за кислотністю — близьким до нейтрального (pH 6,8–7,2). Тому перше, що має зробити фермер, — відвезти зразки ґрунту та води для поливу на аналіз», –порадив Валерій Помазнюк.

За словами агронома-консультанта, Дніпровська вода завжди вважалася для зрошення найкращою, та останнім часом стала більш лужною: pH 7,5–8,0.

«Це має насторожувати, бо рослини починають негативно реагувати на кислотність, близьку 8,0 одиницям. Приміром, за надлишку натрію хлору листя з країв може жовтіти», – наголосив він.

Як і решта гарбузових, кавуни та дині погано переносять будь-яку засоленість хлоридами, сульфатами, карбонатами, бікарбонатами та іншими розчинними солями.

«Концентрацію солей вимірюють кондуктометром (солеміром), який пропускає електричний струм крізь солі, що присутні в ґрунтовому чи водному розчині, – нагадав спеціаліст. – Залежно від кількості солей (одиниця вимірювання — ЕС) можна визначити потенційні втрати врожаю. За 2,5 ЕС — 0% втрат, 3,3 ЕС — 10%, 4,4 ЕС — 25%, 6,3 ЕС — 50%, 10 ЕС — 100%. Якщо ЕС ґрунту перевищує допустимі показники, то проводять меліоративні роботи. Засоленість води простіше корегувати через систему фертигації».

Нагадаємо, що озвучено регіон України з найкращим врожаєм кавуна.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: