НОВИНИ

Стало відомо, чому фермери Сумщини не можуть збути зібране зерно

09.09.2022 11:17
160139-1_large

На Сумщині аграрії не можуть продати зібраний врожай. Охочих придбати збіжжя немає, оскільки перевізники не хочуть ризикувати поїздками до кордону, та й ціна на пшеницю майже вдвічі менша, ніж у 2021 році. Про це розповів директор місцевої агрофірми Євген Кіріченко, пише Суспільне, пише agronews.ua.

За його словами, на 5 га поля пшеницю не збиратимуть через постійні обстріли з боку росії. Втім, і зібраний врожай продати не можуть також і через те, що ціна у порівнянні з попереднім роком впала майже удвічі.

«У нас долар на сьогодні практично по 40 грн. Само собою — ціни на добрива, солярку та всі інші речі, тобто посівний матеріал, будуть формуватися відповідно до долара і євро. А ціна на продукцію, яка минулого року коштувала 7-7,5 тис. грн за тонну, на сьогодні — приблизно 4-4,5 тис. грн/т», — зазначає Євген Кіріченко.

Наразі у господарстві заготовляють кукурудзу на корм для корів. Саме завдяки тваринництву, говорить аграрій, вони зараз мають гроші на зарплати робітникам та паливо. Підприємство не припиняло працювати ні на день.

Поки увесь зібраний врожай зберігають у себе, втім, сховищ не вистачає. А охочих приїхати забрати збіжжя немає.

«Страшно, всі бояться. Ми боїмося, люди бояться їхати, хоча їх можна зрозуміти, тому що дійсно неприємна ситуація, коли ти під обстрілами, коли все кругом вибухає», — зазначає Євген Кіріченко.

Як розповів директор обласного департаменту агропромислового розвитку Олександр Маслак, аграрії області ще з 2021 року не змогли продати близько мільйона тонн збіжжя. У зв’язку з повномасштабним вторгненням більшість підприємств втратили свої канали збуту продукції.

У 2022 році у підприємстві Євгена Кіріченка не засіяли 150 га полів, які розташовані поблизу кордону. Чи будуть засівати всі поля 2023 року, фермер ще не знає.

«Це велике питання. У нас є декілька полів, які перебувають у вкрай депресивній зоні. Це на самому кордоні, й казати працівникам, щоб вони туди виїжджали, я не маю жодного права. Подивимося, як буде розвиватися ситуація з війною, з обстрілами тощо», — зазначає аграрій.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: