НОВИНИ

Стало відомо ,скільки їсти м’яса, щоб не захворіти на рак

21.12.2022 19:33
v_chem_polza_myasa

Вчені занепокоїні – ковбаса, сосиски, червоне м’ясо, бекон, будь-яке перероблене м’ясо, викликає онкологічні захворювання. Про це повідомляє Green Post, пише agronews.ua.

Чи справді це так і чи варто задуматися про вегетаріанство?

Команда вчених, що складається з представників різних країн світу, провела більше восьми сотень наукових експериментів, результати яких показали, що бекон, ковбаса та сосиски стають причиною розвитку раку кишечника, а ягнятина, свинина і яловичина мають канцерогенні властивості.

Багато міжнародних видань вже назвали це відкриття одним з найбільш агресивних випадів міжнародних експертів проти мясоїдства і передрекли їм шквал критики з боку великих корпорацій з виробництва м’ясних делікатесів. Але незважаючи на це, самі експерти просять не сіяти паніку, не перебільшувати масштаби зроблених висновків і поставитися до їх заяви з певною часткою здорового глузду.

Чому м’ясо стало небезпечним для здоров’я?

У 2014 році Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я віднесло червоне м’ясо до категорії причин, що викликають розвиток раку. Експерти надали велику кількість доказів, які свідчили при «винуватість» переробленого м’яса у провокуванні раку товстого кишечника. Але, слід розуміти, що під «переробленим м’ясом» вчені розуміють м’ясні продукти, які піддалися додатковоій агресивній обробці, наприклад, копчення, соління, ферментування, консервація, обробка, щодо поліпшення смакових якостей і так далі. Ці всі продукти були віднесені до першої категорії небезпеки для здоров’я, при цьому, куріння відносять до тієї ж першої категорії.

Червоне м’ясо було віднесено до другої категорії, його негативну дію на організм пов’язують з імовірною причиною впливу на розвиток раку підшлункової залози і раку шлунка, хоча повністю довести цей факт вчені не змогли.

На скільки дійсно небезпечне м’ясо?

Вважається, що приблизно 34 000 смертей від онкологічних захворювань по всьому світу пов’язують з надмірним вживання м’яса, що пройшло переробку. Для порівняння, вчені наводять й інші показники, наприклад, від раку, викликаного курінням, щороку помирає більше одного мільйона людей, і від алкоголю 600000.

Вірогідність розвитку раку кишечника через вживання м’яса невелика, але вона може істотно зростати, якщо м’ясо їсти у великих кількостях і постійно. Наприклад, якщо щодня з’їдати по 50 грамів переробленого м’яса, ризик виникнення раку приблизно 18%, і 17% при вживанні щодня 100 грамів червоного м’яса. В основному цей ризик пов’язують з тим, що в м’ясі міститься небілкова частина гемоглобіну, яка негативно впливає на здоров’я людини. Крім цього, перероблене м’ясо містить різні добавки, які також негативно впливають на наш організм.

Скільки можна їсти м’яса, щоб не захворіти на рак?

Без сумніву, м’ясо слід вживати в обмеженій кількості, запевняють учені. Червоне м’ясо в невеликій кількості дуже корисне, оскільки має високу харчову цінність. Але вживання м’яса повинне бути максимально скориговане.

Вчені, лікарі та дієтологи рекомендують скорочувати вживання м’яса, при цьому, покращувати його якість і збагачувати свій раціон овочами, фруктами і цільнозерновими злаками. Завдяки високому вмісту клітковини в цих продуктах, можна істотно знизити ризик розвитку онкологічних пухлин в кишечнику.

Таким чином, для дорослої людини прийнятною тижневою нормою є пів кілограма червоного і переробленого м’яса, що складає близько 70 грамів на день. Якщо ж ви звикли їсти більше, варто замінити червоне м’ясо на курку, рибу або індичку, а також додати до раціону більше овочів і фруктів. Крім того, відмінною профілактикою раку після 45-50 років є повна відмова від м’ясних продуктів, тобто вегетаріанство.



Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: