НОВИНИ

Стало відомо, скільки коштуватимуть кавуни цьогоріч

14.06.2022 07:03
ya-13265.png

Через тимчасову окупацію росіянами, зокрема південних територій, цього літа, окрім мелітопольської черешні, в Україні поменшає кавунів. Про повідомляє ТСН, пише agronews.ua.

Як розповів фермер Роман Дяжук, зараз первізники ставлять ціну 40-45 тис. гривень. Тобто доставка до Києва буде близько 2 гривень на кілограмі. Це без врахування собівартості баштанного, без упаковики, доставки до супермаркетів та інших витрат.

«Тобто дві гривні з копійками на кілограм становитиме вартість доставки кавуна», — говорить фермер.

За попередніми прогнозами, на початку продажів вартість кавунів становитиме близько 60 грн/кг. Ближче до кінця літа — 25 грн/кг.

Для порівняння, минулого року, вартість кавунів в середньому була 12 грн/кг.

Щороку українці споживають 400 тис. тонн українських кавунів. 150 тис. із них припадало на врожай у Херсонській області. Сукупно ще 75 тис. тонн — на Донеччину, Луганщину, Миколаївщину та Запоріжжя.

Тож приблизно половина щорічного врожаю кавунів наразі під контролем окупантів, чи в зоні активних бойових дій.

Для задоволення попиту Україна буде змушена імпортувати кавуни з Туреччини, Азербайджану та Греції.

«Імпорт значною мірою залежитиме і від урожаю кавунів у світі в цьому році. Адже минулий рік був врожайний не тільки в Україні, а й в інших країнах світу і відповідно була велика пропозиція. Не виключено, що в цьому році і в світі зменшиться врожай через циклічність. Ціна недостатньо влаштовує і обсяги виробництва можуть бути меншими. Тоді зростуть ціни і в світі. Поки що можна придбати імпортний кавун в Україні за 60-70 грн/кг», — говорить заступник директора Інституту аграрної економіки НААН України Микола Пугачов.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: