НОВИНИ

Стало відомо, що потрібно для розвитку галузі свинарства в Україні

27.08.2021 18:21
blog-4

Поголів’я свиней на свинокомплексах всієї України у 4 рази менше у порівнянні з Нідерландами, Данією. При цьому територія України у 14 разів більша за кожну з цих країн. До того ж, споживають свинини українці в 2-3 рази менше ніж наші сусіди з ЄС та СНД.

Галузь свинарства могла б і без імпорту забезпечувати внутрішню потребу у свинині самостійно, та ще потреби 3-4 країн як Україна. На жаль, ця галузь – не розвивається, а навпаки, перебуває в стагнації.

30 серпня відбудеться подія, яка здатна змінити історію розвитку як свинарства, так і м’ясної галузі України. В Україні відбудеться найбільший захід свинарства та м’ясної галузіLast Summer Day.

Головні проблеми і виклики, які самостійно свинарі подолати не змогли:

  1. Перевитрати кормів і найбільша собівартість свиней в Європі.
  2. Подорожчання кормів і відсутній лобізм інтересів українських виробників свинини.
  3. Масове поширення псевдогенетики свиней.
  4. Блокування компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку АЧС і поява одного з найбільших в світі нелегальних ринків свиней інфікованих АЧС, поширення АЧС Україною і світом.

У той же час, споживання свинини в світі зростає і до 2030 року збільшиться на 16,5 млн т. Це  – в 27 разів більше ніж виробляє Україна. Основні країни виробники свинини збільшити виробництво не можуть через:

  • Критично велику концентрацію свиней на малій території.
  • Дефіцит власних кормів.
  • Дефіцит робочої сили для роботи на свинокомплексах.

Першими побачили перспективи для розвитку бізнесу м’ясопереробники. У частини українських м’ясокомбінатів вже є успішний досвід з імпорту/експорту м’яса.

Експорт свинини стримує неконкурентно висока ціна на українську свинину у глобальному ринку та стримування розвитку свинарства в Україні.

Реалізації програми Нове свинарство 2025 націлена на збільшення виробництва свинини, забезпечення внутрішнього ринку м’ясом за доступними цінами та відкриття експорту, а 2 млн т експорту свинини здатні забезпечити Україні 4 місце в світі, 3 млрд євро валютних надходжень та до 80 млрд грн щороку доданої вартості.

Раніше асоціації об’єднували учасників проти когось. Така практика має відійти в минуле. М’ясна галузь запропонувала свинарям не лише діалог і консолідацію всього ланцюга: вирощування – переробка, а і робочі інструменти повернення конкурентоздатності бізнесу в свинарстві:

  1. Фінансування під заміну генетики та реконструкцію свинокомплексів
  2. Інноваційну генетику з якою українські свинарі можуть отримати найнижчу собівартість свиней в світі
  3. Кооперацію і захист від фальшування та перевитрат

З 2021 році розмір державної компенсації за генетику свиней збільшений до 80% їх вартості.

З осені 2021 року в Україні запрацює електронна біржа тварин та м’яса, що зробить відносини купівлі-продажу свиней прозорими, зменшить втрати на продажі свиней, переважно які несуть свинокомплекси.

“Зустріч двох галузей ми назвали – Останній літній день. У свинарстві літо завдає проблем і збитків свинарям – через спеку свині споживають менше кормів, прирости зменшуються, собівартість тварин виростає. Восени зменшуються ціни на корми і настає оптимальний температурний режим для свиней. То ж 30 серпня в Гольф Центрі Київ ми проведемо літо, минулі непорозуміння та проблеми і ввійдемо в нову еру кооперації та співпраці двох галузей”, – повідомляють організатори.

Пропустити подію не можна. Без вашої участі, самі собою, зміни не настануть.



Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: