НОВИНИ

Стало відомо, що допоможе впоратися зі зміною клімату

27.05.2022 18:31
15_klymat

Амру Авейше і Крістін Пікард з Університету Індіани заявили про те, що вживання комах може допомогти людству впоратися зі змінами клімату. Стаття вчених є предметом обговорення на Всесвітньому економічному форумі у Давосі цього року. Про це повідомляє zn.ua/ukr, пише agronews.ua.

Вчені відзначають, що ми звикли сприймати тварин та рослини як основне джерело білка. Ми отримуємо його з м’яса, яєць, тофу, бобів та горіхів. Але є категорія стійкого та поживного білка, яка залишається поза увагою: комахи.

За словами дослідників, більшість з нас не звикли сприймати комах як джерела їжі. Але різниця між джерелами білка насправді невелика. Наприклад, рослинним білкам бракує деяких незамінних амінокислот, які мають тварини. Відмінності між комахами та іншими джерелами білка лежать, переважно, в екологічній і культурній сферах.

Вчені наводять п’ять причин, через які вживання комах є чудовою альтернативою звичним джерелам білка, яка може зменшити вуглецевий слід людства.

Їстівні комахи можуть бути джерелом такої ж кількості білка, що тварини

Так, комахи містять від 9,96 до 35,2 г білка на 100 г, порівняно з 16,8-20,6 г у тварин. Зрозуміло, вміст білка не є однаковим у всіх комах. Так, «зірками» за його кількістю є цвіркуни, деякі види мурах та борошняні хробаки. Одним з простих способів включення білка з комах у щоденний раціон є додавання протеїнового порошку з цвіркунів, що використовується як харчова добавка.

Тварини вимагають менше догляду та умов утримання, ніж худоба

Для утримання комах потрібно менше землі, менше корму, палива для транспорту і менше людської праці, ніж для худоби, при цьому вони залишають менший вуглецевий слід. Рослини, навпаки, не виробляють парникових газів, але вимагають використання землі, води та техніки для виробництва та транспортування, внаслідок чого викидається вуглець.

Доступний білок закінчується

Очікується, що до 2050 року населення Землі досягне 10 мільярдів людей, потреба в білку перевищить можливості з його одержання. Білок життєво необхідний нашому організму, без нього він не може виробляти необхідні амінокислоти.

Щоб вижити у довгостроковій перспективі, людству необхідно збільшити виробництво продуктів харчування, одночасно скоротивши викиди вуглекислого газу. Це вимагає дійсно інноваційних підходів до виробництва продуктів харчування та сприйняття їжі.

Комахи є частиною важливого екологічного циклу

Комахи можуть харчуватися органічними відходами від інших процесів виробництва, тим самим запобігаючи потраплянню додаткових відходів на звалища. Це називається круговим сільським господарством, відведенням матеріалів зі звалищ, які виробляють 20% глобальних антропогенних викидів метану та є другим за величиною виробниками парникових газів. Використання комах для інших функцій закриває цикл та позитивно впливає на зміни клімату.

Круговий цикл створення продуктів сприятиме зниженню викидів парникових газів, оскільки матеріали, що утилізуються, більше не потраплятимуть на звалища, виробляючи метан та інші шкідливі гази.

Можна почати з малого та поступово нарощувати споживання

Ймовірно, більшість людей не будуть готові одразу з’їсти комаху. Але є й інші способи введення білка комах у харчовий ланцюжок. Наприклад, можна вводити комах у раціон тварин, а потім використовувати їхнє м’ясо в їжу.

Це дозволить зробити значний внесок у боротьбу із змінами клімату. Приблизно 45% викидів парникових газів від тваринництва припадає на виробництво кормів для тварин.

Раціон курей до їхнього одомашнення включав комах. Тобто замість вирощування кукурудзи на корм тварин ми могли б вирощувати курчат на раціоні з комах. В результаті виходить курятина з тим самим смаком, але менш негативним впливом на навколишнє середовище.

Переведення сільського господарства на корми з використанням білка комах – дієвий спосіб вплинути на навколишнє середовище.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: