НОВИНИ

Стало відомо, що буде з цінами на соняшник до старту жнив

19.07.2022 10:57
vs1

Наразі закордонні заводи не купують український соняшник. Тож ціна на культуру залежатиме від розвитку на ринку олійних. Водночас експерти прогнозують, що цінова ситуація може кардинально змінитись до початку жнив. Про це повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.

Як зазначається, соняшник в Україні — це сировина для переробної галузі. На експорт в чистому вигляді він практично не йшов. Попит на культуру був і залишається, але переробні підприємства не відновили роботу.

«Наразі бачимо, що ситуація покращилась. Все більше заводів цікавляться соняшником. Був момент, коли ринок перенаситився. Але зараз ситуація внормувалась», — розповів аналітик Barva Invest Павло Хаустов.  

Як зазначив його колега Юрій Гаврилюк, ще 2-3 тижні тому соняшник можна було продати на Заході України по 11 тис. грн/т, на Сході ціна була нижчою — 9 тис. грн/т. Зараз же є стабільний попит і вартість коливається у межах 11,5-12 тис. грн/т по всій країні. 

«Нові ціни вирівняли ситуацію для фермерів з різних регіонів. При цьому аграрії не дуже хочуть продавати по цій ціні. Натомість Європа і Туреччина зрозуміло заявили: поки ми купувати соняшник не будемо, бо заводи стають на регламентні роботи. Тому я думаю, що ціна соняшнику залежатиме від ринку олій. Вартість може підтягнутись ближче до старту сезону жнив, але по факту збору можливе просідання цін, оскільки не буде куди подіти цей соняшник», — підсумував Юрій Гаврилюк. 

Читайте також: Фермери змушені продавати пшеницю, щоб розрахуватися з пайовиками.



Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: