НОВИНИ

Стало відомо, наскільки знизились за рік світові ціни на зернові

09.01.2024 09:02
пшениця-в-євро

У грудні 2023 р. значення Індексу продовольчих цін ФАО становило 118,5 пункту, що на 1,5% нижче за його листопадовий рівень. Зростання індексів цін на молочну продукцію та зернові було з лишком компенсовано зниженням індексів цін на цукор, рослинні олії та м’ясо. Про це свідчать дані звіту фахівців ФАО.

Водночас світові ціни на харчі в грудні 2023 року впали на 10,1%, порівняно з аналогічним місяцем 2022 року.

Зокрема, індекс цін на зернові ФАО у грудні зріс на 1,5%, проте він був на 16,6% нижчий за показник грудня 2022 р.

«Під впливом викликаних погодними явищами збоїв у логістичних системах низки основних країн-експортерів та напруженості в Чорноморському регіоні на тлі активного попиту у грудні було зафіксовано зростання експортних цін на пшеницю, що знижувалися протягом чотирьох місяців поспіль. У грудні було також відзначено зростання світових цін на кукурудзу через побоювання, пов’язані з посівом другого врожаю в Бразилії, та затримку постачання з України у зв’язку з логістичними проблемами», — йдеться у звіті ФАО.

Щодо інших фуражних зернових, то світові ціни на ячмінь також зросли, тоді як ціни на сорго дещо знизилися. У грудні значення Індексу цін ФАО на всі види рису зросло на 1,6%. Така підвищувальна тенденція була зумовлена зростанням котирувань індійських сортів рису під впливом активізації закупівель деякими країнами Азії та послаблення конкуренції між експортерами у зв’язку з запровадженими Індією експортними обмеженнями та скороченням пропозиції у В’єтнамі.

За підсумками 2023 р. в цілому значення Індексу цін на зернові ФАО становило 130,9 пункту, що на 15,4% нижче за рекордно високий середньорічний показник 2022 р. Така понижувальна тенденція пояснюється тим, що пропозиція на міжнародних ринках зберігалася на достатньому рівні.

Індекс цін на рослинні олії знизився на 1,4% порівняно з листопадом, що відображає низький рівень закупівель пальмової, соєвої, ріпакової та соняшникової олії. Загалом за 2023 р. цей показник був на 32,7% нижчим за рівень минулого року.

Індекс цін на цукор знизився порівняно з листопадом на 16,6% і досяг мінімуму за дев’ять місяців. Проте цей показник все одно на 14,9% вищий за грудень 2022 р.

Індекс цін на м’ясо знизився на 1% порівняно з листопадом і на 1,8% порівняно з груднем 2022 року внаслідок тривалого низького імпортного попиту на свинину з Азії.

Індекс цін на молочну продукцію зріс на 1,6% порівняно з листопадом 2023 р., але все ще залишається на 16,1% нижче індексу грудня 2022 р.



Перегляди: 72
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: