ВАЖЛИВО

Стало відомо, наскільки Україна забезпечена цукром

27.07.2022 10:06
_Chomu_podorozhchav_cukor_i_koli_ochikuvati_na_padinnya_cin_1_2021_06_02_05_55_40

У поточному 2021/2022 маркетинговому році (01 вересня 2021 р. – 31 серпня 2022 р.) станом на сьогодні в Україні вироблено 1 450 тис. тонн цукру, що становить 130,5 % виробництва минулого м. р. Виробництво цукру здійснювали 33 цукрові заводи. Про це повідомляє Мінагрополітики, пише agronews.ua.

Відповідно до балансу попиту і пропозиції цукру, розрахованого Мінагрополітики, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються у 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку (оптимальним запасом є двомісячна потреба внутрішнього ринку).

Пропозиція цукру в поточному маркетинговому році становить
1,8 млн тонн, що цілком достатньо для:

– забезпечення внутрішнього ринку, обсяг якого оцінюється у межах
1,210 млн тонн (з розрахунку споживання 28,9 кг/рік на одну особу);

– створення експортного потенціалу в обсязі 120 тис. тонн (із яких
70 тис. тонн цукру і 50 тис. тонн цукровмісних продуктів);

– формування суттєвих запасів на початок 2022/2023 маркетингового року в обсязі 470 тис. тонн, що відповідає майже п’ятимісячному обсягу внутрішнього споживання.

Щодо експорту, то за десять місяців поточного маркетингового року експортовано 73 тис. тонн цукру, включаючи цукровмісні продукти.

За оперативною інформацією, у 2022 році цукрові буряки посіяні на площі 180,4 тис. га.

При прогнозній урожайності 430–440 ц/га валовий збір цукрових буряків (за сприятливих погодних умов) прогнозується на рівні 7,830 млн тонн, із яких при виході цукру 13,5–14 % можна виробити близько 1,080 млн тонн цукру.

За інформацією НАЦУ «Укрцукор», з 01 вересня 2022 року планують здійснювати виробництво цукру найбільш потужні 23 цукрові заводи.

З урахуванням перехідних залишків на 01 вересня 2022 року ресурси цукру на період наступного 2022/2023 маркетингового року (01 вересня
2022 р. – 31 серпня 2023 р.):

– в повному обсязі забезпечать потребу внутрішнього ринку, яка прогнозується в 1 млн 128 тис. тонн, з них 1 млн 68 тис. тонн – споживання населенням),

– експортний потенціал у 2022/2023 маркетинговому році оцінюється у
100 тис. тонн, з яких 50 тис. тонн – цукор, 50 тис. тонн – цукровмісні продукти;

– перехідні залишки на 01 вересня 2023 року, за прогнозними розрахунками, очікуються в обсязі 370 тис. тонн, що відповідає майже чотиримісячному обсягу внутрішнього споживання.

Оскільки цукру в Україні з надлишком, то жодних обмежень на експорт цукру встановлювати не передбачається.

Постановою Кабінет Міністрів України від 3 травня 2022 р. № 549 внесено чергові зміни до додатків 1 та 5 постанови від 29 грудня 2021 р. № 1424 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік», зокрема:

скасовано нульову квоту на цукор;

запроваджено режим ліцензування експорту цукру.

Міністерство економіки з березня 2022 року спростило та пришвидшило процес ліцензування експорту товарів, у тому числі цукру, а саме:

передбачено значно зменшений перелік документів,

документи можна подати до Мінекономіки засобами електронного зв’язку;

до припинення чи скасування воєнного стану в Україні збір за видачу ліцензії на експорт (імпорт) товарів не справляється.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: