АНАЛІТИКА

Стало відомо, наскільки подешевшає гречка

23.09.2022 07:14
755337379422864

Через те, що запаси гречки в України перевищують споживчі потреби, поступово падає ціна на даний продукт. Проте, на значне її зниження не варто очікувати. Про те, чому в коментарі УНН розповів економіст Олег Пендзин, пише agronews.ua.

«Вона вже почала трохи дешевшати, можна знайти по 70 грн за кілограм. Але я б не сказав, що якщо ціна знижуватиметься і далі – це добре. Бо якщо зараз ціна гречки опуститься нижче собівартості, то наступного року її ніхто не посадить, а значить буде дефіцит і висока ціна на продукт. Схожа ситуація була, здається, в 2011 році, коли фермери отримали великий врожай гречки і через це ціна впала. Тому в 2012 році її мало хто посіяв. Якщо і в цьому році виробники не зароблять, цілком можливо що в наступному її не сіятимуть, ніхто не хоче працювати собі у збиток. Тож я не думаю, що ціна буде нижча собівартості», – зазначив Пендзин.

Проблема полягає в тому, що собівартість гречки збільшилася в порівнянні із минулим роком. Адже подорожчали паливно-мастильні матеріали, що вплинуло на вартість польових робіт. Крім того, щоб довести гречане зерно до стану крупи, його необхідно просіяти та очистити, далі йде процес лущення і шліфування. Для цього використовується електроенергія, яка теж подорожчала.

«Якщо гречка буде дешевшати нижче собівартості, фермери все одно змушені будуть її продавати, адже сіються в кредити, тому зараз їм потрібні гроші. Варто зазначити, Мінагрополітики в даній ситуації говорить не всю правду. Бо надлишок гречки сформувався за рахунок зниження внутрішнього споживчого ринку. Усі розрахунки проводяться виходячи з кількості населення в 40 млн. Споживчий ринок гречаної крупи до війни був на рівні 112-113 тисяч тонн на рік. Через те, що зараз більше 7 млн біженців, а до війни нас і не було 40 млн, то наразі внутрішній ринок складає десь 85-90 тисяч тонн», – розповів Пендзин.

Економіст додав, що гречка – досить специфічна культура. Адже в Європі її не вживають, тож туди неможливо продати продукт. До війни виробники експортували її до росії та білорусі, проте наразі даний ринок закритий, зі зрозумілих причин.

«Трохи Казахстан виробляє гречку для свого російськомовного населення. Більше ніхто її не вирощує. Тобто фермери можуть заробляти тільки на внутрішньому ринку», – зазначив Пендзин.

Читайте також: Відбудеться безкоштовний вебінар щодо приватизацію державного та комунального майна



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: