НОВИНИ

Стало відомо, чи витіснить з ринку канадська канола український ріпак

23.08.2022 15:12
raps-kanola-kak-eto-delalos-v-kanade_2

Основним отримувачем українського ріпаку та продуктів його переробки є країни ЄС. Водночас через блокаду портів Україна може втрати лідерство на цьому ринку. Про це розповів Іван Чайківський, передає Kurkul.com, пише agronews.ua.

«Навіть попри блокування портів, у 2021/2022 МР ми забезпечили приблизно 30% європейського імпорту олійної культури. Як нам це вдалося? Основні обсяги реалізації та переробки ріпаку припадають на першу половину сезону, а отже, ми встигли 98% ріпаку відправити на ринки ще до 24 лютого. З початком повномасштабного вторгнення обсяги поставок значно скоротилися», — зазначив Іван Чайківський.

За його словами, основними конкурентами на ринку ЄС для нас є Австралія та Канада. І тут нам потрібно звернути увагу на останню.

«Канада забезпечила в сезоні 2021/22 лише 11% європейського імпорту олійної, бо через посуху втратила значну частину врожаю каноли. Саме тому у світі зріс попит на український ріпак і ми змогли експортувати його навіть в Пакистан та ОАЕ. Аналітики говорять, що в сезоні 2022/2023 канадська канола поїде в ці дві країни, а значить основним ринком збуту для нас все ж буде європейський», — пояснив експерт.

Перевагою України є те, що ми збираємо ріпак раніше за Канаду. Тому до того часу, поки основна маса каноли з’явиться на європейському ринку, ми встигали експортувати свій врожай. Відбувалося це переважно через морські порти.

Водночас, за словами нардепа, цього року ми можемо втратити перевагу на ринку, адже доведеться везти, скоріш за все, автотранспортом чи залізницею.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: