НОВИНИ

Стало відомо, чи варто залишати кукурудзу зимувати в полі

11.10.2022 16:16
DSC01316-59418

Більшість аграріїв запевняють, що залишати кукурудзу зимувати в полі не варто, оскільки можна отримати неякісне зерно. Про це повідомляє latifundist.com, пише agronews.ua.

Як зазначається у матеріалі, у холдингу «КАЛІПСО» залишати в полі кукурудзу не будуть. Але поки відклали збір кукурудзи з вологістю 23%.

Мало хто практикує зимівлю кукурудзи в полі й в Дніпропетровській області. За словами операційного директора компанії G.R. Agro Артема Ремпена, погодні умови в цьому регіоні не дозволяють отримати якісне зерно. Йому знайомі приклади, коли аграрії залишали на зиму кукурудзу в полі, а потім отримували неякісне зерно, яке змогли збути тільки на корми. Частіше за все, такий спосіб практикують аграрії з північних областей.

Агроном, доктор біол. наук Сергій Хаблак говорить, що перенесення збирання кукурудзи на зиму окрім додаткових проблем, нічого доброго не дає.

«Ті компанії, які планують збирати кукурудзу мінімум до кінця грудня, мають потім проблеми з якістю її зерна і з високою вологістю. Це виливається у фузаріози на початках, через що можлива здача частини зерна кукурудзи на спирт, залишення необробленої восени площі полів і зменшення врожайності щонайменше на 10-15% наступного року через весняний обробіток ґрунту», — зазначив Сергій Хаблак.

Комерційний директор «Баришівської зернової компанії» Таір Мусаєв також попереджає, що у випадку продажу кукурудзи до Європи важливим фактором є наявність у зерні афлотоксинів. А вони з’являються, коли кукурудза збирається невчасно, і грибок має ідеальну температуру та вологість для розвитку. Тож після поставок зерна з афлотоксинами можуть початися проблеми з репутацією української кукурудзи.

Та й потрібно пам’ятати, що при зниженні середньодобової температури до +5-6℃ практично припиняється інтенсивна вологовіддача. Тому на кожні 3-4% зни­жен­ня во­ло­ги не­обхідно че­ка­ти 10-20 діб. Саме в жовтні-листопаді спостерігається найбільше падіння вологи зерна кукурудзи в полі. Далі цей процес сповільнюється. Навесні зерно практично не втрачає вологу.

Крім того, пожнивні залишки кукурудзи, закладені у ґрунт навесні, будуть довше розкладатися, активно забираючи з ґрунту азот.



Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: