НОВИНИ

Стало відомо, чи рентабельно вирощувати коноплі в Україні

05.08.2023 15:21
457355972be4dd26b13b97

Наразі технічні коноплі в Україні фрагментарно вирощуються у Вінницькій, Житомирській, Київській, Сумській, Харківській та Черкаській областях, площі посівів коливаються від декількох соток й до 800 га. Про це повідомляє Delo.ua, пише agronews.ua.

За минуле століття посівні площі технічних конопель скоротились більш ніж у 600 разів через зарегульованість ринку з боку держави, а також складний механізм підзвітності виробників перед правоохоронними органами, розповіла керівниця сектору “Сільське господарство” експертно-аналітичного центру “Офіс ефективного регулювання” Ірина Грузінська у коментарі.

Нині технічними коноплями щорічно засівається не більше 2 тис. га земель, хоча ще в радянські часи Україна вирощувала близько 120 тис. га технічних конопель та мала 35 переробних заводів, із яких дотепер працює лише три.

Експертка зазначила, що багато аграріїв мають намір вирощувати технічні коноплі, однак або не можуть отримати ліцензію на таку діяльність, або ж не отримують квоту на вирощування. Так, у 2020 році 40 суб’єктів господарювання подали запит на затвердження квот для вирощування конопель на загальній площі 14,5 тис. га, тоді як фактично 38 суб’єктів змогли засіяти 2,28 тис. га.

Наразі технічні коноплі в Україні фрагментарно вирощуються у Вінницькій, Житомирській, Київській, Сумській, Харківській та Черкаській областях, площі посівів коливаються від декількох соток й до 800 га. У Полтавській області діє виробництво органічних технічних конопель. Загалом культивуванням рослин для продажу насіннєвого матеріалу займаються 8 суб’єктів господарювання.

Середня урожайність сортів на насіння, варіюється в діапазоні 1,7-2 т/га, а конопляної соломи — 7-11,5 т/га. Вартість товарного зерна становить близько 40 тис. грн/т. Тоді як роздрібні ціни в магазинах на неочищені зерна конопель коштують 100-200 грн/кг, а очищені — до 600 грн/кг.

Як зауважила Грузінська, рентабельність вирощування конопель така:

  • для отримання посівного матеріалу — 112,5%;
  • для подальшої переробки на волокно — 32-62%;
  • за використання сортів, що забезпечують можливість отримання насіннєвого матеріалу та трести для виготовлення волокна, рентабельність може досягати 184%.

Так, для багатьох аграріїв технічні коноплі можуть стати альтернативною культурою в господарюванні. Якщо країні вдасться відновити посівні площі технічних конопель до показників 80-х років минулого століття (120 тис. га), то виробництво насіння й соломи канабісу щорічно приноситиме в бюджет близько $100 млн лише податків.

Одначе, отримання дозволу на її вирощування для терапевтичних цілей дозволить аграріям легально заробляти у сотні разів більше, переконана експертка.

Довідка. Наразі у світі відомо понад 50 тисяч найменувань продукції, яку виробляють з технічних (ненаркотичних) конопель. Коноплі в Україні вирощували здавна – конопляна олія та насіння були невіднятною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: