НОВИНИ

Чому в Україні так стрімко дорожчає паливо

21.03.2024 12:20
6

Автомобільне паливо в Україні подорожчало вкотре. Подорожчання на 1-2 гривні спостерігалося на багатьох популярних заправках на кшталт ОККО, WOG, UPG, AMIC, Socar та інших. Про це повідомляє Телеграф, пише agronews.ua.

Як розповіли експерти, подібне подорожчання також може призвести до ланцюгової реакції та подорожчання інших товарів та послуг. При цьому вони наголосили, що причин підвищення вартості є одразу кілька.

Однією з причин є те, що ціни на нафту повзуть угору по всьому світу, а ф’ючерси марки Brent вже досягли 86,9 долара за барель, що є рекордом з жовтня минулого року. Така ситуація пов’язана з тим, що попит на нафту у світі зростає, а пропозиція залишається незмінною.

Наприклад, Китай нарощує промислове виробництво і потребує більшої кількості нафтопродуктів, але водночас Саудівська Аравія погодила обмежити видобуток у рамках угоди ОПЕК.

Також на глобальну вартість також впливають атаки на російські НПЗ, через які з перероблення було “вибито” від 80 до 120 тонн палива на добу.

Є ще дві причини, які стосуються виключно українського ринку — збільшення тарифів на перевезення палива через складну ситуацію на кордонах, а також високий курс долара, який 20 березня піднявся вище 39 гривень.

Тому українцям варто очікувати, що невдовзі ціна на автомобільне паливо підніметься на 1-2 гривні, а тим часом на деяких заправках на табло можна побачити значення, близькі до психологічної позначки 60 гривень.



Перегляди: 656
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: