НОВИНИ

Названо причини втрати вологи у кукурудзи

28.07.2022 09:07
pr37n01_cortevaagriscience

Повітряна коренева система кукурудзи має декілька важливих функцій, основною з яких є засвоєння вологи. Тому пошкодження її через помилки у застосування гербіцидів може призвести до втрати певної частини вологозабезпечення. Про це розповів Олександр, передає SuperAgronom.com. пише agronews.ua.

Загалом у повітряних коренів кукурудзи є 3 функції:

  • забезпечення рослин живленням;
  • опорна;
  • засвоєння вологи.

За словами експерта, кількість засвоєних поживних речовин через повітряні корені не надто велика й відіграє мінімальну роль. Надання більшої стійкості високим рослинам кукурудзи — це вже важливіша функція. Проте Олександр Хмелюк радить звернути більше уваги на засвоєння повітряною кореневою системою вологи.

«Однією із особливостей рослин кукурудзи є те, що за наявності вологи у повітрі в нічний час відбувається конденсація вологи. І рослина здатна її засвоювати. Частина залишається у пазухах листків, а решта стікає по стеблу вниз у зону рядків. Й основна функція повітряних коренів (які вростають у верхні шари ґрунту не глибше 1-2 см) — засвоєння цієї вологи. За даними різних літературних джерел, приблизно 10-15% від загального водоспоживання рослин забезпечується саме повітряною кореневою системою», — зазначає експерт.

За його словами, зважаючи на важливість повітряної кореневої системи кукурудзи, слід подбати про те, щоб не пошкодити її, зокрема через некоректне внесення гербіцидів.

Так, негативний вплив на формування повітряної кореневої системи можуть мати:

  • високі норми ґрунтових гербіцидів на основі ацетохлору, особливо на легких, супіщаних, малогумусних ґрунтах;
  • пізнє внесення гормональних діючих речовин: 2,4-Д і дикамба.

«Стресувавши рослину кукурудзи, особливо пізнім внесенням (тобто після 5-го листка) гормональних продуктів або високими нормами ацетохлору, ми можемо наочно побачити, що повітряна коренева система не розвивається, корінці зрослись, або завернуті вгору і не вростають у ґрунт. Таким чином втрачається такий важливий ресурс у 10-15% вологозабезпечення кукурудзи за умов наявного дефіциту вологи», — підкреслив Олександр Хмелюк.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: