НОВИНИ

Стало відомо, чому фермери відмовляються експортувати нинішній урожай 

12.07.2022 09:07
farmer.1140x600

Українські фермери фінансово спустошуються через вторгнення росіян. До чого може призвести блокада українських портів,розповідає американське видання The Washington Post, передає Ракурс, пише agronews.ua.

Журналіст WP поспілкувався із хліборобом з Баштанки Володимиром Онищуком. Його зерно, вартістю в 100 тис. дол., застрягло в Миколаєві після 24 лютого. Спочатку Володимир не надто хвилювався, але з часом стало зрозуміло: він не лише втратив гроші від останнього врожаю, а й через брак коштів може не засіяти новий.

Єдина альтернатива експорту зерна — вантажівкою чи потягом на Захід або через менші порти на річці Дунай, що призводить до втрати прибутку.

Багато фермерів взагалі відмовляються експортувати нинішній урожай. Дехто сказав, що поки зберігатиме зерно в силосах. Але без надходження грошей вони можуть не зібрати врожай цієї осені — це загрожує різким скороченням виробництва одного з найбільших у світі виробників зерна на роки вперед.

Крім того, виникають логістичні проблеми в ЄС. Україна та Європейський Союз використовують різні розміри колії, тому зерно потрібно перевантажувати з одного вагона в інший на кордоні — ще одна трудомістка та дорога задача.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що росія намагається створити черговий Голодомор, який радянський союз влаштував у 30-х роках. Однак тепер — у світовому масштабі.

4 липня президент України розповів, що в Україні заблоковано 22 млн тонн зерна. Наразі ведуться переговори з ООН та Туреччиною, щоб створити можливості для експорту зерна, наголосив Волоидмир Зеленський під час брифінгу з прем’єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон.

Україні важливо відновити експорт зернових культур. Ми зацікавлені в тому, щоб наші фермери продовжили працювати і наступного року, і наступного врожаю. Для цього потрібно, щоб ми експортували все це — ячмінь, пшеницю, кукурудзу, — додав Зеленський.

Читайте також: Озимий ріпак: що обрати сорт чи гібрид.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: