ВАЖЛИВО

Спір щодо підозр у шахрайстві Овостар Юніон набирає обертів

12.02.2024 11:36
овостар 3

Нещодавно редакція Agronews.ua. опублікувала журналістське розслідування стосовно діяльності українського Агропромислового холдингу «Ovostar Union», який підозрюють у шахрайстві при придбанні майна. Мова йде про завод з виробництва яєчних продуктів пізніше збанкрутілого ЗАТ «Макарово».

Журналісти Agronews.ua дізнались, що ЗАТ «Макарово» взяло багатомільйонний кредит у банку «Надра», а єдиним активом боржника був відповідний Завод. Правонаступником банку «Надра» за вказаними кредитами стало ТОВ «ФК «Толкфін» і в межах спору щодо існування іпотеки майна у 2023 році стали відомі відомості про пов’язаність учасників схеми заволодіння майном (детально описані в публікації ).

Нещодавно кредитор – ТОВ «ФК «Толкфін» подав позов до суду на «Ovostar» та звинувачує агрохолдинг і його бенефіціарних власників – фізичних осіб, у вчиненні ряду фраудаторних угод (по суті – шахрайстві), що полягає у виведенні майна ЗАТ «Макарово» – боржника за судовими рішеннями, з метою ухилення від виконання за його рахунок судових рішень про стягнення боргу.

Із банківських виписок учасників оборудки вбачається, що керували компаніями-посередниками працівники однієї із компаній групи Овостар, за рахунок якої з самого початку і фінансувалися всі угоди шляхом надання безвідсоткових позик, а тому претендувати на добросовісність за таких умов складно. Іншою діяльністю, крім оборудки із спірним майном, новостворені компанії посередники не займалися, що наштовхує на думку про їх створення з метою видимості добросовісності.

Прикметно, що Завод «виводився» не як єдине налагоджене та працююче виробництва, а шляхом дроблення на окремі предмети продажу: земля, будівлі і споруди та обладнання (комплект обладнання для переробки куриних яєць датського виробництва), що очевидно здійснювалося задля заниження його реальної вартості, адже є велика різниця між оцінкою діючого виробництва в цілому (цілісного майнового комплексу з усіма приналежностями) та окремих об’єктів у вигляді будівлі чи споруди (по суті стін та стелі).

ТОВ «ФК «Толкфін» надає суду заяву свідка – Ігнатенка С.Б. (попереднього власника ЗАТ «Макарово») під присягою – про обізнаність Бориса Бєлікова та Віталія Вересенка щодо оборудки по заволодінню майном.

Цікаво, чи нададуть бенефіціари Овостара, які проживають за кордоном аналогічні свідчення під присягою або відмовляться під приводом процесуальних відмовок? Це буде знаковим для даної справи.

Яка «шахрайська схема» була реалізована власниками одного із найбільших виробників курячих яєць, читайте детально в публікацію – Агрохолдинг «Ovostar Union» підозрюють у шахрайстві при придбанні майна.

У відповідь прес-служба компанії Овостар Юніон, яка ігнорували попередні запити Agronews.ua, повідомила, що це вони стали «об’єктом рейдерського захоплення» заводу з виробництва яєчних продуктів, розташованого в Макарівському районі Київської області.

«Компанія придбала ці активи у 2018 році за ринкову ціну. На момент придбання активу у реєстрі прав на нерухоме майно були відсутні будь-які обтяження, що могли б поставити під сумнів законність переходу права власності на актив до агрохолдингу «Овостар Юніон». Новим власником було здійснено комплексну реконструкцію та модернізацію, в результаті чого розпочав свою роботу повноцінний завод із виробництва яєчних продуктів. А в 2022 році завод було відновлено після руйнувань, спричинених внаслідок окупації Київської області збройними силами рф», – йдеться у повідомлені.

Було додано, що з початку 2023 року «Овостар» зазнає повторної атаки на ці самі активи. Тиск посилюється і через існуючі судові процеси, і через нові ініційовані судові спори. На думку «Овостар» у вказаних судових процесах є ознаки упередженого ставлення суду, через що в одній із справ було заявлено відвід судді, який перебуває зараз на розгляді.»

Важливий нюанс, публікація Agronews.ua не містила відомостей про звинувачення канадських акціонерів групи у шахрайстві, як це вказано у коментарі групи.

Також, Всеукраїнський аграрний форум звернувся до бізнес-омбудсмена України Романа Ващука із проханням посприяти законності та недопущенню порушення прав власності на майно, набуте у законний спосіб, провідним виробником яєць і яєчних продуктів агрохолдингом «Овостар Юніон».

«ВАФ вкрай занепокоєний ситуацією, що склалася навколо однієї з компаній групи “Овостар Юніон”, яка впродовж кількох останніх років зазнає регулярного тиску з боку третіх осіб», – зазначено у зверненні.

ТОВ «ФК «Толкфін» також звернулася із заявою до бізнес-омбудсмена України Романа Ващука із викладенням фактичних обставин справи та запрошує його взяти участь у черговому судовому засіданні.

Редакція Агроньюс сподівається на об‘єктивний розгляд судом справи, приймаючи до уваги аргументи обох сторін.

Останніми роками практика Верховного Суду у таких спорах на боці кредиторів та стягувачів за судовими рішеннями. Будь-які дії, які вчиняються боржником чи з майном боржника, за рахунок якого можна було б виконати.



Перегляди: 2167
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: