АНАЛІТИКА

Соняшникова олія знову подорожчає

03.11.2021 10:03
372378_1

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук повідомив виданню “Коментарі” про причини подорожчання соняшникової олії в країні, а також, що буде з її вартістю найближчим часом, пише agronews.ua.

За словами експерта, якщо минулого року пляшка соняшникової олії коштувала в середньому 42 грн, то зараз – 63 грн. І хоча у липні-серпні спостерігався деякий спад ціни, зараз можна побачити її черговий сплеск.

“Це пояснюється тим, що на світовому ринку впали пропозиції щодо інших олійних культур – ріпаку, сої. Оскільки ми є найбільшим експортером соняшникової олії у світі (частка України становить 31% її світових обсягів виробництва), а попит на рослинну олію та соняшник тільки зростає, Зниження вартості очікувати не варто. Ще один фактор подорожчання – вже згадана вартість енергоносіїв. Крім того, подорожчала логістика. Вже зараз зросла вартість оренди вантажних вагонів на Укрзалізниці, що також вплине на кінцеву вартість продукту”, – каже Денис Марчук.

Фахівець також зазначив, що різкого стрибка цін не передбачається. Залежно від регіону вартість олії коливатиметься в межах 62-65 грн. Але якщо взимку знову зростуть ціни на енергоносії, то, безперечно, на вартості соняшнивої олії це теж позначиться.

Нагадаємо, що Озвучено ціни на мандарини в Україні.



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: