НОВИНИ

Скасовано дозволи на вивіз агропродукції з деокупованих територій Харківщини

29.01.2023 11:16
odin-iz-naybilshih-agroholdingiv-posilyuye-avtologistiku

Дозволи на вивезення власної продукції з деокупованих територій Харківської області скасовано з 24 січня 2023 р. Про це стало відомо під час засідання Координаційної ради з питань логістики в сільському господарстві, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України, пише agronews.ua.

Як зазначається, видача перепусток сільськогосподарським та переробним підприємствам на вивезення з територій населених пунктів, де встановлено особливий режим товарно-матеріальних цінностей, здійснювалася Департаментом цивільного захисту Харківської ОВА спільно з Координаційним гуманітарним центром за погодженням з Департаментом агропромислового розвитку Харківської ОВА, представниками Харківської обласної прокуратури, Управління Служби безпеки України у Харківській області, ГУ Національної поліції у Харківській області, що спричиняло затримки з їх отриманням.

«Проблему вдалося вирішити оперативно — відтепер аграрії безперешкодно та ефективно зможуть вивозити власну продукцію з деокупованої території», — зазначили у міністерстві.

Також під час засідання ради обговорили реалізацію пілотного проєкту «Електронна черга перетину кордону» (для швидкопсувних вантажів).

«Проєкт уже дозволив зменшити черги безпосередньо в пунктах перетину кордону. Однак вантажівки зі швидкопсувними продуктами не мають пріоритетності у проходженні черги. Представники бізнесу звернулися з проханням розробити механізм надання такої пріоритетності та визначити, які саме продукти вважатимуть швидкопсувними», — зазначається у повідомленні.

Наразі міністерство збирає пропозиції та обґрунтування від учасників ринку задля формування відповідного переліку. Далі планується спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Державною митною службою розглянути варіанти рішень надання пріоритетності перетину кордону при перевезенні таких вантажів.

Також вирішено проблему щодо надання квот/продовження дії дозволів на перевезення української продукції, видані уповноваженими органами Республіки Казахстан українським перевізникам. За результатами домовленостей сторін наразі перевізники можуть користуватися торішніми квотами, а нові документи вже готуються Казахстаном.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: