АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Сільгоспвиробник тримає пальне про запас: як отримати відповідну ліцензію

23.09.2020 15:21
паливо

Усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб та промислового перероблення, потрібно мати відповідну ліцензію. Про це повідомляє Головбух, пише agronews.ua.

Без цього документа застосовуватимуть штрафні (фінансові) санкції у розмірі – 500 тис. гривень. Такі вимоги передбачені статтею 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995 №4 81/95-ВР (далі — Закон №481) і діють з 01.04.2020.

Ліцензію мають отримати всі суб’єкти господарювання будь-якої форми власності, які зберігають пальне. Сільгоспвиробники, які є платниками єдиного податку 4-ї групи та використовують пальне виключно для власних потреб, також зобов’язані отримати ліцензію.

Виняток! У разі зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним виключно у споживчій тарі до 5 літрів отримувати ліцензію не треба. Якщо ж пальне переливають в інший резервуар та його об’єми разом становлять більше 5 літрів, то без ліцензії не обійтися.

Згідно з статтею 15 Закону № 481 суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального. Ліцензія або рішення про відмову в її видачі видається заявнику не пізніше 20 календарних днів з дня одержання зазначених у цьому Законі документів.

Отримати ліцензію за спрощеною процедурою можливо при одночасному виконанні умов:

1) пальне використовують виключно для потреб власного споживання чи промислового перероблення;

2) пальне не реалізують іншим особам.

Лише за цих умов суб’єкт господарювання подає тільки два документи: заяву та документ про річну оплату ліцензії в сумі 780 гривень. Копії інших документів не подає.

Окрім загальних відомостей про заявника у заяві вказують:

  • мета використання пального (для потреб власного споживання чи перероблення);
  • загальна місткість резервуарів/ємностей, які використовуються для зберігання пального;
  • місцезнаходження таких місць зберігання пального (резервуварів/ємностей).

Читайте також: Компенсація за сільгосптехніку у розмірі 25% вартості: як отримайте та облікуйте правильно. Розглянемо умови, які треба дотримати, щоб одержати державні кошти.


Більше інформації для бухгалтера агропідприємства читайте на порталі Головбух

«Головбух Агро» — єдиний в Україні повноцінний електронний журнал для бухгалтерів, які ведуть облік на підприємствах агропромислового комплексу.  Видання оперативно висвітлює законодавчі зміни, дає готові рішення робочих ситуацій, попереджає про ризики, убезпечує від штрафів та подає зрозумілі інструкції правомірних і безпечних дій. 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: