НОВИНИ

Що відбудеться з вашим мозком, якщо щодня їсти фрукти

23.02.2024 19:25
2

Хоча деякі прихильники кето- або високобілкових дієт відкидають фрукти через високий вміст цукру, у фруктах є поживні речовини, яких так не вистачає багатьом людям, наприклад клітковина і калій. Багато ваших улюблених продуктів можуть містити багато жиру, натрію і холестерину, але ви не знайдете їх у фруктах. Про це повідомляє UkrMedia, пише agronews.ua.

Поживні речовини, що містяться у фруктах, можуть регулювати рівень холестерину, знижувати ризик серцевих захворювань та кров’яний тиск. Вітамін С, що міститься у фруктах, допомагає організму відновлювати тканини та загоювати рани. Фрукти також корисні здоров’ю мозку.

У дослідженні 2021 року, опублікованому в журналі Neurology, понад 75 000 людей протягом кількох років стежили за тим, як вони харчуються і як погіршується їхня пам’ять.

Після врахування таких факторів, як вік та загальний раціон харчування, виявилося, що у людей, які їли більше продуктів, багатих на флавоноїди, наприклад полуницю та апельсини, ймовірність погіршення пам’яті була нижчою. Інші дослідження показали, що флавоноїди, які містяться у фруктах, захищають ваш мозок.

У статті, опублікованій у 2023 році в Journal of the Science of Food and Agriculture, йдеться, що кишкові бактерії перетворюють флавоноїди на метаболіти, що покращують когнітивне здоров’я. Флавоноїди також балансують здоров’я ваших кишкових бактерій, щоб зменшити зниження когнітивних здібностей.

Цитрусові фрукти, такі як лимон, гіркий апельсин і мандарин також містять флавоноїди, які можуть захистити ваш мозок, йдеться в статті, опублікованій в 2022 році в журналі Nutrients. Зокрема, гесперидин та гесперетин можуть захищати мозок від утворення амілоїдних бляшок, які часто пов’язані з хворобою Альцгеймера та Паркінсона. Ці флавоноїди також працюють як антиоксиданти та можуть зменшити дегенерацію клітин мозку.

Згідно зі статтею, опублікованою у 2022 році в журналі Molecular Nutrition and Food Research, продукти з флавоноїдами, зокрема какао, гінкго та ягоди, можуть покращити роботу мозку, таку як пам’ять, швидкість обробки інформації та настрій. Дослідження показало, що флавоноїди переважно корисні дорослим середнього та похилого віку.

Щоб зміцнити здоров’я мозку, не обов’язково їсти ці продукти протягом усього життя. Поліпшення когнітивного здоров’я можна помітити вже за шість тижнів.

Міністерство сільського господарства США стверджує, що ви можете їсти цілісні фрукти, соки або сухофрукти, але більшу частину денної норми фруктів ви повинні отримувати із цільних фруктів, а не із соків. Порція фруктів може складатися з чашки цілісних фруктів, ½ чашки сухофруктів або 100% чашки фруктового соку.

Великий банан, маленьке яблуко, 8 ягід полуниці та 22 ягоди винограду без кісточок вважаються однією порцією фруктів. Жінкам старше 19 років необхідно з’їдати щонайменше 1½ порції фруктів щодня, а чоловікам старше 19 років — щонайменше 2 чашки.

Якщо ви прагнете здоров’я мозку, включіть у свій раціон чорницю. У ній є вітамін С, вітамін К та інші поживні речовини, які можуть підвищити вашу концентрацію уваги, тому що вони покращують кровообіг і постачають мозок киснем.

Марта Клер Морріс, доктор філософії, яка розробила дієту MIND для покращення здоров’я мозку, радить їсти ягоди не рідше двох разів на тиждень, щоб принести користь вашому мозку.



Перегляди: 37
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: