НОВИНИ

Сербські фермери розпочали довгостроковий протест

19.05.2023 17:15
Serbiya-protest

Сербські аграрні профспілки вирішили перекривати дороги, домагаючись збільшення субсидій. Про це заявив представник Ініціативи за виживання сербських фермерів Джока Курчич, повідомляє BalkanInsight.

«Блокування розпочинається вранці й триває кілька годин на день, поки наші вимоги не будуть виконані», — повідомив він.

Рішення про початок публічних протестів було прийнято після того, як сім фермерських асоціацій з різних частин Сербії не змогли домовитися з прем’єр-міністром Аною Брнабіч минулого тижня.

Курчич також заявив, що пізніший заклик президента Александара Вучича до переговорів не буде прийнятий, оскільки президент не має юрисдикції у таких питаннях.

Фермери вимагають збільшення субсидій на гектар ріллі, встановлення надбавки за літр молока на рівні 20 динарів (€0,17) замість 15 динарів (€0,13), а також встановлення мінімальної закупівельної ціни на молоко в розмірі 78 динарів (€0,67) за літр плюс ПДВ.

Сільгоспвиробники просять не нараховувати акцизний збір та ПДВ на дизельне паливо.

Вони також хочуть запровадити протекціоністську надбавку на молочні продукти, що імпортуються з ЄС та країн, які підписали угоду CEFTA, і збільшити поточну субсидію на корову в розмірі 30 тис. динарів (близько €255 євро) з 10 тис. динарів (€85).


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: