ВАЖЛИВО

СБУ затримала власника агрохолдингу, який співпрацює з окупантами

05.01.2024 11:17
sbu-9

Співробітники Служби безпеки України затримали засновника одного з найбільших агрохолдингів в Україні, який підозрюється у фінансуванні збройної агресії рф. Як говориться у повідомленні відомства, підозрюваного знайшли у квартирі його сина у Києві, де він переховувався та планував втечу до росії, пише agronews.ua.

«За даними слідства, підконтрольна фігуранту продовольча компанія знаходиться на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини і працює в інтересах рф. Зокрема, ця фірма входить до основних постачальників харчової продукції для російських військ, які знаходяться на півдні України», — додали в СБУ.

Зазначається, що у травні 2022 року бізнесмен організував «перереєстрацію» агрокомпанії в окупаційному «управлінні федеральної податкової служби рф по Херсонській області». З того часу підприємство фігуранта щомісяця сплачує до бюджету місцевої окупаційної адміністрації рф понад 100 тис. російських рублів як «податки».

«Крім цього, агрокомпанія зловмисника є одним із провідних у регіоні фінансових донорів російського «фонду підтримки учасників сво», який був створений указом путіна у квітні 2023 року. 

Також задокументовано, що бізнесмен передав російським військам складські приміщення виробничого комплексу підприємства у тимчасово захопленому Каховському районі Херсонщини. Командування окупаційних угруповань росії використовує логістичні ангари для зберігання власного озброєння, боєприпасів та бойової техніки. Серед них — російські самохідні артустановки та реактивні системи залпового вогню, які здійснюють обстріли по території Бериславського району», — додали у відомстві. 

Під час обшуків за місцем перебування затриманого у Києві вилучено документи, печатки, комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які підтверджують факти співпраці з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.



Перегляди: 760
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: