ВАЖЛИВО

СБУ і тітушки: як Фонд держмайна «кидає» інвесторів

19.09.2020 12:35
(COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) (COPY) форум 3 (3)

Куди звертатись інвестору, коли державне підприємство, з яким є договір, чинить беззаконня, використовує силовиків (і офіційних, і нелегальних), все це відбувається з благословення Фонду держмайна, а Мінекономіки і голова аграрного комітету Верховної Ради М.Сольський  показово закривають очі на проблему? При тому, що і профільне міністерство, і профільний комітет ВР обіцяли інвесторам, що ті можуть спокійно засіяти поля і потім зібрати врожай, пише agronews.ua.

А вже днями збір соняшнику на Миколаївщині може закінчитись трагедією. Там термін «битва за врожай» набуває нового значення. І на жаль, не метафоричного.  Бо в гру вступило місцеве управління СБУ і тітушки – з одного боку, та інвестор з договором про оренду – з іншого.

З чого все почалося? Державне підприємство «Племпродукт «Степове» в березні цього року заключає договір з ООО «Неомаркет-И» про інвестування. На той момент ДП «Степове» в боргах і вже в процесі приватизації. Тобто повноцінно вести господарську діяльність не може. Очолює в цей час підприємство Сергій Підхомутинний. Саме він і укладав договір, відповідно до якого інвестор – «Неомаркет-И» – купує пальне, насіння, добрива тощо, а ДП «Степове» засіває. Збирати врожай має вже інвестор, але під контролем представника держпідприємства. В підсумку «Степове» мало отримати 20% врожаю – в натуральному або грошовому вигляді. Все прописане в договорі і все в березні робота починається.

Інвестор перерахував ДП: понад 3 млн. грн. на засоби захисту рослин, майже 5 млн. грн. на посівний матеріал, майже 5,5 млн. грн. на добрива і 2,6 млн. грн. на роботи з посіву.

Все йде добре до липня місяця, коли на ДП «Степове» Фонд держмайна призначає нового директора – Олександра Сову. Той починає заявляти, що він ніякого договору ні з ким не підписував, а отже і виконувати його не буде. Поля при цьому вже засіяні.   

Починається суди. Але нового директора ДП це не лякає – він залучає «важку артилерію» – чиновників місцевого СБУ, тітушок і – про всяк випадок – переконує працівників ДП і решту небайдужих, що «Неомаркет-И» – це рейдери, зібрати врожай їм дозволити не можна.

Не всі працівники «Степового» стали розбиратись у юридичних тонкощах – і люди справді виходили на мітинги і боялись «рейдерів», які, між іншим, вклали в ці поля понад 16 млн. грн.. При цьому ніякої приватизації ДП «Степове» все ще не відбувається, воно так і залишилось у власності Фонду держмайна.

«Неомаркет-И» звернулось по допомогу до профільного міністерства, щоб ті подай роз’яснили Фонду держмайна, що договір між підприємствами, а не директорами і умови слід виконувати. Але і в Мінекономіки, і в аграрному комітеті Верховної Ради традиційно пообіцяли розібратись, а потім забули. Бо аграріїв багато, а Фонд держмайна у держави один.   

На жаль, ситуація лише більше напружується. Бо соняшник треба збирати вже. Це розуміють і новий директор ДП, і місцеве СБУ і навіть тітушки. Інвестор, відповідно до укладеного договору, має право на свій врожай. Питання тільки буде цей збір мирним чи ні?


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: