НОВИНИ

Росія планувала спричинити умисний голод в Україні

20.11.2023 14:54
3-1202-01-1212-20298272

Експерти та міжнародні юристи зібрали докази, які свідчать про те, що ще до повномасштабного вторгнення росія розпочала підготовку голодомору в Україні. Про це повідомляє The Independent.

«Закупівлі російським оборонним підрядником свідчать про те, що москва планувала вкрасти величезну кількість українського зерна за кілька місяців до того, як війська перетнули кордон», — пише видання.

Згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, росія активно готувалася до викрадення запасів зерна, що мало позбавити українське населення продовольства. Підготовка до цього розпочалася і тривала протягом кількох місяців до того, як путін віддав наказ про вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

«Коли 24 лютого 2022 року російські танки все-таки перетнули кордон, вони навмисно спочатку націлилися на райони, багаті на зерно, та інфраструктуру виробництва продовольства», — йдеться у новому звіті міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance.

GRC з’ясувала, що в грудні 2021 року російський оборонний підрядник почав купувати вантажівки для перевезення зерна, а також три нові 170-метрові суховантажні судна, що свідчить про попереднє планування пограбування українських продовольчих ресурсів у безпрецедентних масштабах.

Менше, ніж за тиждень після вторгнення, росія почала захоплювати українські ферми, де викрадала 12 тис. т зерна на день, пише видання.

Докази «скоординованого рівня попереднього планування» будуть надані Міжнародному кримінальному суду.


Перегляди: 44
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: