НОВИНИ

росія активно осушує Каховське водосховище

14.02.2023 18:14
1-nyzhnij-b-yef-grebli-kahovskoyi-ges-zona-najbilshogo-vplyvu-planovanoyi-diyalnosti_965x0

З початку листопада 2022 року російські сили спускають воду в Каховському водосховищі і тепер рівень води там – на найнижчій позначці за тридцять років. Про це повідомляє NPR з посиланням на супутникові дані а також знімки компаній Planet та Maxar, де видно, як вода ллється через ворота а також зменшується рівень води в самому водосховищі, пише agronews.ua.

Видання зауважує – такі дії Росії становлять загрозу для поставок питної води, сільського господарства, а також безпеці Запорізької АЕС.

Минулого тижня про зниження рівня води у Каховському водосховищі повідомили експерти МАГАТЕ. В заяві директора МАГАТЕ Маріано Гроссі від 3 лютого йдеться, що зниження води свідчить про те, що “конфлікт впливає на життєво необхідну інфраструктуру атомної безпеки”. Гроссі, однак, заявив, що “зниження рівня води не становить нагальної загрози для фізичної та технологічної безпеки, але може скласти занепокоєння, якщо це триватиме”.

“Росія продовжує використовувати воду як зброю у війні в Україні”, – відреагував на це повідомлення у Twitter Пітер Глейк, член Академії наук США, засновник Тихоокеанського інституту, Оукленд.

Науковець, який опікується питаннями об’єктів водопостачання, вказував в інтерв’ю Голосу Америки на важливість захисту об’єктів водопостачання в Україні особливо на тлі російських нападів на енергосистему.

“Системи енергопостачання та водопостачання пов’язані. Дуже агресивні напади росіян на українську енергосистему впливають і на поставки води, – казав Глейк в коментарі Голосу Америки в листопаді. – Системи водопостачання потребують енергії для збору води, її очищення до стадії питної, розподілу воду, збирання та очищення каналізаційних стоків. І коли атакують енергосистеми, нападають на системи поставки води і серед наслідків цього – все більші складнощі з доступом до безпечної води, складнощі з каналізацією та стоками”.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: