ВАЖЛИВО

Родина Кадирова купила російські активи Danone

23.03.2024 10:07
Danone34

Російські активи групи Danone поділять між собою родина рамзана кадирова та молочна компанія “Вамін Татарстан”. Вони заплатять французьким власникам бізнесу вшестеро менше за ринкову вартість. Про це повідомили LIGA.Бізнес, пише agronews.ua.

За активи 50% на 50% заплатять виробник молочної продукції “Вамін Татарстан” Мінітмера Мінгазова та заступник голови уряду Чечні Якуб Закрієв. Але “на папері, тобто офіційно, компанію навряд чи поділять навпіл”, зазначив співрозмовник видання.

Про попередню домовленість Danone про продаж свого російського бізнесу компанії “Вамін Татарстан” у лютому писала Financial Times. Компанія нібито погодилася заплатити 17,7 млрд рублів ($191,88 млн), з яких 40% підуть на обслуговування боргу підрозділу Danone. При цьому експерти оцінюють ринкову вартість активів у 60-80 млрд рублів ($647-863 млн).

У серпні 2023 року підприємства Danone одночасно з активами пивоварної групи Carlsberg потрапили під зовнішнє управління. Фактичний контроль над ними отримав Якуб Закрієв, 33-річний племінник глави Чечні рамзана кадирова. Мінгазов тоді ж увійшов до ради директорів.

Після конфіскації російський підрозділ Danone змінив назву на Life & Nutrition.

Власник “Вамін” – 29-річний Мінтімер Мінгазов – син колишнього члена Ради Федерації та депутата міськради Татарстану Вагіза Мінгазова. Судячи з фото у соцмережах, Мінгазов-молодший має давні і тісні зв’язки з чеченською елітою.

“Вамін” володіє трьома молокозаводами в Татарстані, але не входить до рейтингів топ-30 виробників і переробників молока в росії. “Данон росія” – найбільший у рф виробник молочних продуктів.

Danone у жовтні 2022 року заявила про намір згорнути бізнес з виробництва молочних продуктів у росії. У медіа повідомляли про багатьох претендентів на купівлю бізнесу, включно з великими виробниками харчових продуктів росії, серед яких Русагро, група “Черкізово”, Чорноголовка, ЕкоНива, Румелко, Агрокомплекс ім. Ткачова та АФК “Система”.

У лютому 2023-го французька група запропонувала потенційним інвесторам контроль за частиною активів у росії з умовою зворотного викупу. Danone хотіла зберегти частку і місце в раді директорів російської компанії після угоди.

Danone працює в росії протягом 30 років і представлена брендами “Простоквашино”, “Активіа”, Actimel, “Ростишка”, “Даніссімо”, Danone, “Bio Баланс”, “Актуаль”, “Смішарики”, Alpro, Bebelac, “Тема”, Nutrilon, “Малютка” та Evian.



Перегляди: 158
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: