ВАЖЛИВО

Проти посадовців НААН відкрито кримінальне провадження

26.08.2020 17:32
211229

Офіс Генерального прокурора за повідомленням Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання Національною академією аграрних наук України коштів державного бюджету та управління об’єктами державної власності, що мають фінансові наслідки для державного бюджету, розпочав кримінальне провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовцями НААН. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора України, пише agronews.ua.

Згідно звіту Рахункової палати, на початок 2020 року в постійному користуванні НААН перебувало 465 тис га землі, але до Державного земельного кадастру внесені відомості лише про 320 тис га – 69%. Дані про решту 145 тис га земель відсутні. Реєстрація права постійного користування земельними ділянками також здійснена частково.

У користуванні державних підприємств Академії перебуває 336 тис га сільськогосподарських угідь. Врожайність основних культур на цих підприємствах значно нижча ніж в середньому в Україні. Через це недоотримано майже 1,5 млрд грн у 2018 році та 1,3 млрд грн у 2019 чистого доходу від реалізації продукції. При цьому під час реалізації врожаїв також не враховувалась ситуація на ринку, що спричинило недоотримання ще 883 млн грн виручки.

За висновками Рахункової палати, окремі управлінські рішення НААН та її суб’єктів господарювання, які використовують земельні ділянки державної власності, призводять до фактичної втрати державою таких об’єктів та містять корупційні ризики.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюватиме Головне слідче управління Національної поліції України.

Також Офіс Генерального прокурора доручив регіональним прокуратурам активізувати досудове розслідування в інших раніше розпочатих кримінальних провадженнях за фактами можливих протиправних дій службових осіб структурних підрозділів НААН.

Нагадаємо, 145 тис га земель НААН не внесені до Державного земельного кадастру. Національна академія аграрних наук не здійснює належного обліку земель, які знаходяться в її користуванні. Через це є загроза втратити частину з них. Про це свідчать результати аудиту ефективності використання Національною академією аграрних наук України коштів держбюджету та управління об’єктами державної власності, що мають фінансові наслідки для державного бюджету.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: