НОВИНИ

Посівні площі під озимою пшеницею на окупованих територіях скоротилися на 10%

30.11.2023 13:19
pshenytsja_pole_posiv_superagronom-23033-37713

Масштаби аграрної діяльності та сільськогосподарського виробничого потенціалу на тимчасово окупованих територіях України продовжують скорочуватися. Про це, зокрема, свідчать оцінки виробництва озимої пшениці у вказаних регіонах, які були здійснені NASA Harvest (консорціум NASA з питань глобальної продовольчої безпеки та сільського господарства) за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Як було встановлено фахівцями, у 2023/2024 МР посівні площі під озимою пшеницею на окупованих територіях України скоротилися майже на 10%, до 1,64 млн га.

Також зазначається, що минулого сезону загальна площа посівів озимої пшениці в Україні становила 7,2 млн га, з яких 1,8 млн га знаходилися на тимчасово окупованих територіях (окупаційні кордони станом на серпень 2022 р.). Урожайність озимої пшениці на окупованих територіях була на 16% нижчою, ніж на вільних територіях. Крім того, 8% посівів озимої пшениці не були зібрані.

«Наші супутникові оцінки тісно пов’язані з оцінками Мінагрополітики для підконтрольної Україні території, і це дає нам упевненість у точності наших оцінок для тимчасово окупованої території. Порівнюючи 2023 р. з 2022 р., ми спостерігаємо суттєве зменшення посівних площ на окупованих територіях, що супроводжується помітним збільшенням покинутих орних земель. Хоча гарні погодні умови цього сезону сприяли підвищенню врожайності, наш аналіз також виявив значні площі сільськогосподарських угідь у поганому стані та занедбаність, зосереджені вздовж лінії фронту», – прокоментувала результати дослідження директорка NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф.


Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: