НОВИНИ

Попередьте втрати врожайності від шкідників

30.05.2023 09:08
Autumn,Field,With,Green,Plants,Of,Winter,Rapeseed,,Background,,Texture,

Підвищення середньодобових температур поступово продовжується. А це означає, що, як тільки температурний режим встановиться на оптимальному рівні, активізуються шкідники сільськогосподарських культур. Тому фахівці компанії  Ukravit закликають аграріїв бути пильними і своєчасно проводити захисні заходи.

«Прохолодна із періодичним потеплінням погода першої половини травня сприяла помірному розвитку та поширенню шкідників у посівах ріпака, соняшника та інших культур, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Вже сьогодні наші агрономи-консультанти із різних регіонів України відзначають наявність у посівах ріпака ярого хрестоцвітих блішок і попелиць. Ріпак озимий пошкоджують ріпаковий прихованохоботник, ріпаковий стручковий комарик, попелиці та інші шкідники. Сходам соняшника загрожують жук кравчик, довгоносик і ґрунтові шкідники, подекуди – дротяники, гусениці підгризаючих совок. Не є винятком й інші культури: всі вони більшою чи меншою мірою заселені шкідниками. І з подальшим підвищенням температурного режиму їхня активність збільшиться, а інтенсивність живлення та масове розмноження за відсутності належного контролю можуть створити загрозу майбутній врожайності. Тому вже зараз аграріям необхідно проводити регулярний польовий моніторинг, щоб за перевищення рівня ЕПШ шкідників бути готовими провести необхідні інсектицидні обробки».

Для контролю широкого спектра небезпечних шкідників, в тому числі стійких до піретроїдів і фосфорорганіки, у посівах ріпака, соняшника, а також на плодових, овочевих культурах і винограді Олександр рекомендує застосувати системний інсектицид контактної та кишкової дії Лювітор (тіаклоприд, 240 г/л). Його діюча речовина впливає на нікотин-ацетилхолінові рецептори шкідників і порушує передачу нервових імпульсів, що призводить до конвульсій та паралічу, внаслідок чого вони гинуть.

Особливістю дії препарату є нетиповий прояв «нокаут-ефекту» – шкідники не гинуть відразу, а припиняють живлення і ще деякий час лишаються на рослинах. Час від призупинення живлення до загибелі скорочується із підвищенням температури. Надалі інсектицид забезпечує тривалий період захисної дії. При цьому препарат малотоксичний для корисних ентомофагів, що дуже актуально в період цвітіння культур. З цієї причини обприскування культур, що цвітуть, найкраще проводити у ранкові, вечірні або нічні години, коли відсутній масовий літ бджіл, джмелів тощо.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: