ВАЖЛИВО

Поновлення договорів оренди землі: що важливо знати

14.04.2021 19:08
https://agronews.ua

Як відбувається процедура поновлення договорів оренди землі. Ми вже неодноразово писали про орендні відносини в Україні. Сьогодні в матеріалі для agronews.ua Сергій Коновалов, директор консалтингової компанії “Земельний Фонд України” звертає вашу увагу щодо важливих нюансів поновлення договору оренди земельних ділянок.

Строк дії договору оренди землі сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства не може бути менший за 7 років.

Строк договору оренди земельної ділянки не може перевищувати 50 років, і дата закінчення дії договору оренди земельної ділянки рахується від дати реєстрації договору.

Частинами 1, 2 статті 33 ЗУ «Про оренду землі» визначено, що по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов’язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк. Ч. 6 ст. 33 Закону України «Про оренду землі» визначено, що у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Відповідно до ч. 8 ЗУ «Про оренду землі» оформлення відповідних правовідносин сторін здійснюється шляхом укладення сторонами додаткової угоди до договору оренди землі.

У випадку недосягнення сторонами згоди щодо укладення додаткової угоди спір про укладення такої угоди, зміни та розірвання первісного договору вирішується судом. Тож статтею 33 Закону України «Про оренду землі», визначено підстави поновлення договору оренди землі та порядок такого поновлення шляхом укладення відповідної додаткової угоди до договору оренди землі.

Дії орендаря в разі виявлення бажання продовжувати строк дії договору оренди земельної ділянки:

У випадку, якщо строк дії договору оренди землі закінчується, орендар має право на переукладення договору оренди землі на новий строк, тобто на поновлення дії договору. Для цього орендар повинен не пізніше 1 місяця до закінчення строку договору оренди повідомити орендодавця про намір скористатись своїм переважним правом на укладення договору на новий строк.

Повідомлення має здійснюватися шляхом направлення листа-повідомлення, до якого додається проэкт додаткової угоди. За наявності заперечень, якщо орендодавець не бажає продовжувати дію договору оренди, необхідно направити орендарю лист-повідомлення про прийняте орендодавцем обґрунтоване рішення.

Договір оренди продовжується автоматично у випадку, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору заперечення орендодавця на лист-повідомлення орендаря про поновлення договору оренди землі.

У випадку недосягнення сторонами згоди щодо укладення додаткової угоди спір про укладення такої угоди, зміни та розірвання первісного договору вирішується судом. Право сторони на оскарження в суді відмови або зволікання з укладенням додаткової угоди в контексті спірних правовідносин означають право сторони на звернення до суду для укладення додаткової угоди.

Фахівці «Земельного Фонду України» можуть надати більш розгорнуті консультації з земельних питань, зокрема оренди, всім, хто того потребує. Звертайтеся!

Читайте також: Що робити, якщо орендар не хоче платити за землю? Орендар не хоче виплачувати гідну орендну плату, а виплачує лише відсоток, який зазначено в договорі оренди – це питання непокоїть більшість орендодавців. Що потрібно робити, якщо орендар не хоче платити за землю, читайте за посиланням.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: