НОВИНИ

Польські аграрії протестують проти будівництва олієпроводу з України

25.01.2023 19:23
Hemp_oil-920x492

Надзвичайні емоції у Польщі викликав проєкт будівництва трубопроводу рослинних олій з України до порту в Гданську. Про це повідомляє farmer.pl, пише agronews.ua.

“Олійний трубопровід буде побудований, тривають аналізи, після чого будуть ухвалені рішення”, — запевнив віце-прем’єр-міністр Польщі Генріх Ковальчик.

Однак проти цього проєкту виступає Аграрна профспілка “КОРОНА”, яка звернулася із закликом експортувати польський ріпак, а не українську олію.

На думку фермерів, об’єднаних навколо Асоціації, зараз польські фермери мають проблеми з продажем ріпаку.

“Минулорічний урожай — 3,6 млн тонн, імпорт (з липня) — понад 0,6 млн тонн, внутрішнє споживання – 3,2-3,3 млн тонн, експорт – незначний. Наприкінці сезону на складах залишиться мільйон тонн”, – перераховує Аліна Ождана, президент ЗЗР “КОРОНА”. Тим часом міністр сільського господарства Генрик Ковальчик займається питанням можливого будівництва 600-кілометрового трубопроводу для перекачування рослинної олії (2 млн тонн на рік) з України до Гданська. Цей проект технічно та економічно сумнівний”.

Як наслідок, “Корона” закликає відмовитися від цих інвестицій і зацікавитися польським сільським господарством.

Як відомо, у вересні 2022 року Україна та Польща уклали Меморандум щодо проєкту з будівництва транскордонного трубопроводу, через який транспортуватиметься українська рослинна олія до порту міста Гданськ.

За словами міністра сільського господарства Польщі Генрика Ковальчика, в інших країнах, таких як Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія, також є схожа проблема з надмірним імпортом зерна з України та падінням цін на зерно. А вони на біржі MATIF зараз низькі.

Міністр також повідомив, що в середині січня починає переговори з міністрами сільського господарства країн ЄС для вироблення нових рішень у сфері експорту сільськогосподарської та харчової продукції з України.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: