ВАЖЛИВО

Податковці викрили схему ухилення від оподаткування ПДВ сільгоспниками

06.09.2020 18:06
unnamed

Сільгоспники ухилялися від оподаткування ПДВ, а податківці викрили схему. Про це повідомляє ”Головбух Агро“, пише agronews.ua.

Співробітники ГУ ДПС проводять системну роботу щодо своєчасного виявлення та припинення діяльності схем за участю підприємств сільськогосподарського сектору.

Було встановлено, що деякі підприємства Донецької області формують податковий кредит з ПДВ за рахунок номенклатури товарів, необхідних для здійснення сільгоспробіт. Після цього реєструють податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних на реалізацію сільськогосподарської продукції (пшениці, олії соняшникової).

При цьому є 2 різновиди таких підприємств:

перший – реальні сільськогосподарські підприємства, які використовують зазначену схему зі збільшення податкового кредиту за рахунок безтоварних операцій для мінімізації власних податкових зобов’язань або замовникам за винагороду. Зазвичай характеризуються поповненням казначейського рахунку в СЕА ПДВ «живими» грошовими коштами, наявністю земельних ділянок на правах власності та/або користування, складських приміщень, спецтехніки. Зазвичай такі підприємства мають недостатню кількість трудових ресурсів (що також вказує на використання схеми мінімізації ПДФО шляхом неоформлення трудових відносин з найманими працівниками, особливо під час проведення сезонних робіт);

другий – вигодоформуючі підприємства, що мають основний вид діяльності, пов’язаний зі здійсненням сільськогосподарських робіт, а для прикриття діяльності, пов’язаної з наданням податкової вигоди третім особам, та створення видимості реальної господарської діяльності, укладають договори оренди офісів, складів, земельних ділянок. Однак, згідно з відомостями баз даних ДПС, так підприємства не мають достатньої кількості основних засобів, трудових та матеріальних ресурсів для забезпечення статутної діяльності, та найчастіше не сплачують ПДВ до державного бюджету і не здійснюють поповнення казначейського рахунку в СЕА ПДВ «живими» грошовими коштами.

Нагадаємо, відсотки за депозитом та сума безповоротної фінансової допомоги включаються до загальної суми доходу при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва.

Більше інформації для бухгалтера агропідприємства — на порталі Головбух .


«Головбух Агро» — єдиний в Україні повноцінний електронний журнал для бухгалтерів, які ведуть облік на підприємствах агропромислового комплексу.  Видання оперативно висвітлює законодавчі зміни, дає готові рішення робочих ситуацій, попереджає про ризики, убезпечує від штрафів та подає зрозумілі інструкції правомірних і безпечних дій. 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: