НОВИНИ

Податкова оштрафувала українських ФОПів на 200 млн грн

07.02.2024 12:18
1

За інформацією Держподаткової, перевірки підприємців відбуваються на основі ризик-орієнтованого підходу та за наявності приводів, визначених Податковим кодексом. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

Після того, як влітку 2023 року парламентарії підтримали законопроєкт №8401, Державна податкова служба (ДПС) почала перевіряти і штрафувати підприємців, які порушували норми роботи з реєстраторами розрахункових операцій (П/РРО). У 2024 році перевірки тривають і, як повідомляє пресслужба відомства, у січні податківці провели понад 80 фактичних перевірок ювелірних магазинів і точок продажу ювелірних виробів.

За результатами перевірок порушникам нараховано штрафи на загальну суму 200 мільйонів гривень.

Найпоширеніше порушення — не використання ПРРО/РРО під час розрахунку з клієнтами та помилки у веденні обліку товарних запасів у місцях продажу. Як зазначають у податковій, фіскали займаються перевірками на основі ризик-орієнтованого підходу і якщо є приводи, які визначені в Податковому кодексі.

Використовувати РРО/ПРРО зараз обов’язково повинні:

  • ФОП II — IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;
  • ФОП на загальній системі оподаткування.

У разі встановлення протягом календарного року факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи до суб’єкта господарювання за рішенням відповідних контролюючих органів застосовують фінансові санкції в таких розмірах:

  • вчинене вперше — 100% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення — 150% вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).


Перегляди: 74
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: