НОВИНИ

Півтораметрова змія напала на чоловіка в центрі Вінниці

28.08.2020 16:02
19424515_468010196899993_9164971294126321574_n

Новина про те, що на чоловіка в центрі Вінниці напала отруйна змія, стрибнувши на нього з дерева, набула неабиякого резонансу. Вінничани масово поширювали історію Сергія Гаврилюка, який виконував ремонтні роботи димаря в приватному секторі по вулиці Овода, коли, начебто, на нього звалилась зі старого дуба півтораметрова змія кольору зеленого листя. Про це повідомляє vinnitsa.info, пише agronews.ua.

«На даху ремонтував димохід. Там ростуть старі дуби вона летіла прямо в око, я побачив і відхилився. Вона потрапила на «робу», вкусила в області низу живота. Укус був дуже болючим. Три дні підряд мені було дуже погано, в тумані ніби, температура під 40… Навіть на психіку негативно впливає, якась така агресія була, хоча я спокійний. Повністю відійшов аж на 8-й день. На місці укусу досі залишились «волдирі», чухається і болить. А зміїна отрута, мов кислота, пропалила дірки на робочому комбінезоні», – розповідав Сергій Гаврилюк Вiнниця.info.

Після публікації, чимало вінничан називають цю історію вигадкою, мовляв чоловік щось або допридумав, або недорозповів. Вiнниця.info звернулась за роз’ясненнями до фахівця – герпетолога, який займається розведенням екзотичних павуків та рептилій, в тому числі й змій. Ми запитали яким видам змій притаманні такі укуси і чи живуть в наших краях небезпечні рептилії. Фахівець не вірить розповіді про напад отруйної змії.

«В Україні всього три види отруйних змій. Жодна з них не є чисто зеленого кольору, як описав потерпілий. Укусу на фото не бачу, тут занадто широко розставлені крапки (місця ймовірного проникнення зубів змії – ред.), півтораметрова змія, що для України, не те що для Вінниці, вже є дивиною, має меншу відстань між зубами, ніж зображено на фото. По опису більш-менш схоже на водяного вужа, він має зелене забарвлення. Проживає часто біля водойм, бо ж він водяний. Вужам, в принципі, байдуже, де селитись, може й в дуплі на дереві. Їм важливо, щоб було вологе повітря. Можуть бути під камінням, можуть залізти під якесь дерево, якщо воно ще й повалене, то тоді це найкраще місце для них. Але це не отруйна змія» – розповідає фахівець по рептиліям Дмитро.

Щоб наочно продемонструвати різницю між укусом отруйної змії та неотруйної, Дмитро надає фотографії.

На першому фото зображено укус отруйної змії, вона залишає дві дірки. На другому фото є укус не отруйної змії та укус вужа, який залишає багато дрібних проколів шкіри зубами. Вуж та полоз мають іншу будову щелепи.

Чоловік стверджує, що вірогідність того, що то була отруйна змія – майже нульова. А для того, щоб змія накинулась, її треба зачепити. Якщо навіть пройти повз на відстані більше метру то вірогідність того, що вона зробить випад – менше 10%.

«Змії не стрибають, бо не вміють. Вони роблять випад, тримаючись при цьому хвостом за щось – гілка, камінь, перило… Випади здійснюються, зазвичай не на довгі дистанції. На моєму відео видно, як змія тримається, їй це просто необхідно. Вона нападає на мене, я був вже не раз покусаний. А так, щоб прямо вивалитись з дупла і напасти – ні! Якщо там дійсно була змія, то її треба було зачепити ногою, рукою, палкою чи іншим предметом або бризнути чимось на неї, тобто спровокувати».

На фото: вуж водяний.


Перегляди: 30
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: