НОВИНИ

Переваги та недоліки мототрактора

05.11.2023 11:07
Small mini red modern orange new tractor with trailer standing near hangar building at farm countryside during sunset or sunrise. Small agricultural machinery. Rural country farmland scene background

Незамінним помічником на селі по праву вважається мототрактор. Ця техніка дозволяє механізувати багато сільськогосподарських процесів, полегшивши тяжку ручну працю та суттєво пришвидшивши виконання цілорічних і сезонних робіт з догляду за присадибною ділянкою, боронування та культивації ґрунту, саджання та збирання коренеплодів, прибирання сміття, снігу тощо.

Огляд мототракторів

По суті, мототрактори, які можна купити на AGRO.RIA  – це вдосконалені мотоблоки. Як правило, ця нова техніка виготовляється на базі вже існуючого мотоблока, який доповнюють різним навісним обладнанням під конкретний вид агро робіт.

На українському ринку нової та б/у сільгосптехніки користуються попитом мототрактори наступних брендів:

  • Shifeng (Китай) – комплектується дизельними двигунами потужністю від 15 до 24 кс. Рідинне охолодження забезпечує ефективну роботу силової установки у спеку. Запускається мотор швидко за будь-якої погоди, завдяки електричному стартеру. Для аварійних ситуацій передбачено ручний пуск. Всі мототрактори Shifeng мають ремінний привід. Ремені надійно захищені металевим корпусом із міцної сталі, і замінюються дуже просто. 
  • Yanmar (Японія) – сучасна та надійна сільгосптехніка, представлена моделями різних серій: КЕ – розроблена для сільського господарства та фермерства, F – призначена для ґрунту середньої щільності і т.д.
  • Зубр та інші – незважаючи не білоруську назву, мототрактори Зубр насправді виготовляються у Китаї. Так, наприклад, Weifang Runda Machinery Co., Ltd виробляє мотоблоки для торгових марок Зубр, Зірка, Кентавр, Аврора, Мустанг, Crosser, PRORAB, Зоря, Добриня, FORTE тощо.

Переваги мототракторів

Це універсальні сільськогосподарські агрегати, які можуть виконувати різні види робіт на полях, городах і присадибних ділянках. 

Їх переваги:

  • висока маневреність та прохідність за різними типами ґрунту;
  • можливість використання різних навісних агрегатів, таких як плуги, культиватори, косарки, снігоприбиральні машини тощо;
  • економічність та надійність в експлуатації;
  • простота обслуговування та ремонту;
  • доступність і менша ціна порівняно з міні-тракторами.

Недоліки мототракторів

При всіх своїх перевагах, мототрактори також мають деякі недоліки, які слід враховувати під час вибору та покупки такої техніки:

  • обмежена потужність та швидкість руху, які не дозволяють виконувати важкі роботи на великих площах;
  • високий рівень шуму та вібрації, які можуть негативно впливати на здоров’я оператора;
  • необхідність дотримання правил безпеки під час роботи з мототрактором, таких як використання захисного одягу, взуття та окулярів, а також уникнення перевантаження та перегріву двигуна.

Порівняння з іншими сільськогосподарськими машинами

Дуже часто користувачі плутають мототрактор з міні-трактором. Незважаючи на їх однакове застосування, ці два типи с/г техніки мають деякі відмінності.

Вибираючи міні-трактор, то у вас буде повноцінний трактор, але у мініатюрному виконанні. У середньому потужність такої техніки сягає 40 кс, тому вона легко обробляє територію присадибної ділянки розміром до 20 га. Найбільш відомі моделі – Zubr, DongFeng, Kubota. Найчастіше на міні-трактор встановлюють дизельний двигун, рідше бензиновий, а функціональність можна розширити за допомогою навісного обладнання: плуга, роторної коси, причепа, підгортувача, картоплесаджалки і картоплекопача, фрези, граблів тощо. 

Мототрактор – це вдосконалений мотоблок з різною навіскою. На відміну від міні-трактора, тут інший спосіб встановлення ріжучого блоку: він монтується спереду. Крім того, у цієї техніки менша ширина скошування та часто скромніші габарити корпусу. 

Чим відрізняються ці два типи техніки:

  1. Потужністю двигуна – у мототрактора до 24 л. с., у міні-трактора – до 50 л. с.
  2. Кількістю циліндрів – фототехніки має 1 циліндр, тоді як компактний трактор має зазвичай від 2 до 4. 
  3. Типом приводу – мототрактори комплектуються приводом однією вісь, але його можна переробити своїми руками, тоді як міні-трактори в основному вже мають повний привід; 
  4. Рамою – у маленьких тракторів зазвичай посилена, тому вони залучається до оранки, посіву, якщо забезпечити його навісним обладнанням.
  5. Трансмісією – мінітрактор забезпечений карданним валом, тоді як у мототрактора крутний момент передається за допомогою клиноремінної передачі; 
  6. Противаги – на мототрактор не ставляться, тому що його рама не витримає таких навантажень. 

Отже, мототрактори є корисними помічниками для фермерів, сільських господарників і дачників, але потребують ретельного підбору, догляду та дотримання правил експлуатації. До речі, вигідно купити мототрактор можна на маркетплейсі AGRO.RIA з продажу нової та вживаної техніки.



Перегляди: 281
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: