НОВИНИ

Озимі культури знаходяться у стані неглибокого зимового спокою

01.01.2024 19:06
ozimiy-ripak-agrtehnichni-zahodi-dlya-vdaloji-perezimivli

Перезимівля озимих культур проходить за задовільних умов. Про це йдеться в аналітичній довідці НААН, опублікованій на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України, пише agronews.ua.

«Рослини знаходяться у стані неглибокого зимового спокою, а в денні години внаслідок підвищення середньодобових температур до позитивних значень у рослинах спостерігається повільне протікання ростових процесів. Місцями на понижених ділянках полів присутні блюдця з водою», — говориться у повідомленні. 

Зазначається, що у третій декаді грудня в Україні спостерігалася у більшості днів похмура та аномально тепла, як для цієї пори року, з частими опадами у вигляді дощу та сильним вітром погода. Середня температура повітря знаходилася у межах від -2°С до +8,4°С і була на 1,4-10,7°С вище норми. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до +7-11°С, мінімальна — у найхолодніші ночі знижувалася до -1,2-8,0°С.

«Опади у вигляді снігу, місцями мокрого, здебільшого у вигляді дощу або мряки спостерігалися майже на всій території країни», — додають фахівці.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння озимих культур знижувалася до -2°С, що значно вище критичних меж вимерзання навіть для слаборозвинених рослин. 



Перегляди: 320
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: