НОВИНИ

Озвучено якість пшениці нового врожаю

05.08.2022 14:01
Spikelets are filled with barley grain. Ripe grain harvest.

Наразі на елеватори Харківщини йде в основному фуражна пшениця. Про повідомляє Kurkul.com, пише agronews.ua.

Цього року пшениця на Харківщині не дотягнула до очікувань по врожайності та якості. Як зазначив керівник «АПК «Новаагро» Дмитро Доброштан, на елеватори йде, в більшості фуражна пшениця. Дощі, які пішли в період дозрівання врожаю, «вимили» клейковину із зерен, понизивши якісні характеристики культури.

«Погода вплинула на якість в першу чергу продовольчої пшениці, — клейковина низька. Йде один фураж, продовольчої пшениці практично немає», — зазначив Дмитро Доброштан.

Водночас у Кіровоградській області фуражу і продовольчої пшениці порівну. Як розповіла завідувачка виробництва ТОВ «Ємилівське ХПП» Ольга Напханюк, у регіоні теж були проблеми з дощем, тому пшениця дуже суха, в основному, з вологістю 10-11%. На підприємстві приймали пшеницю 2, 3 і 4 класу.

На Вінниччині якість зерна перевищує показники попереднього року.

«Не так багато машин ми прийняли, але це всі машини переважно 2-3 клас. Натура в цьому році відрізняється значно від 2021, вона в межах 780-810 г/літр. Тобто, по натурі якість пішла вгору в порівнянні з попереднім роком. Пшениця прекрасної якості. Єдине, що ті господарства, де не було дощу, жаліються на врожайність», — розповіла керівниця ПТЛ елеватора «Агроград В» Ірина Березовська.

На Сумщині з початку року на пшеницю випало близько 300 мм дощів, тому аграрії отримали гарний врожай.

«Загалом урожайністю задоволені, в середньому по пшениці — понад 6,5 т/га. Середні показники по пшениці: 780 г/л натура, клейковина 20,8, білок 12,4%. На даний час фуражної пшениці 10% від загальної маси зібраного зерна. З хворобами поки не стикалися, якість пшениці добра», — розповів заступник керівника ФГ «Урожай» Володимир Шевченко.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: