НОВИНИ

Озвучено вартість розмінування полів

06.07.2022 11:10
V-Ukrayiny-stvoryly-proyekt-de-pryjmayut-zayavky-na-rozminuvannya-poliv-696x430

За даними Асоціації саперів України, площа бойових дій складає 13,6 млн га. Тобто це територія, де відбувалися активні бойові дії і там, ймовірно, наявні вибухонебезпечні об’єкти, снаряди і т.д. За максимально наближеними даними площа замінованих сільгоспугідь складає 4,8 млн га. Про це розповіли засновник сервісу Feodal Андрій Дем’янович та голова правління Асоціації саперів України Тимур Пістрюга на Latifundist.com, пише agronews.ua.

Так, згідно з інформацією, першим етапом розмінування є подача заявки на Military.feodal.online. Щоб це зробити фермеру потрібно авторизуватися за номером телефону і залишити заявку. В заявці основним критерієм є наявність геопросторових даних, тобто меж полів.

Як зазначив Андрій Дем’янович, послуги Феодалу безкоштовні. Це суто волонтерський проєкт.  Водночас саме розмінування коштує дорого.

«Це дороге обладнання, довготривала процедура та й сама робота саперів коштує недешево. Якщо взяти бюджет однієї групи саперів — це шалені кошти. В інших країнах цю сферу діяльності активно підтримують донори. Маю надію, що те саме буде і в Україні», — пояснив Тимур Пістрюга.

За його словами цифри такі: $3-4 за кв. м.

«Нібито не багато, так? А тепер уявіть, що у Андрія поле на 10 тис. га. Це 100 мільйонів квадратних метрів. Це величезні гроші. Якось я показав роздруківку з бухгалтерії наших послуг потужному аграрію. Суто місячну вартість роботи групи саперів. Він уточнив, скільки ми будемо працювати на полі. Я підрахував приблизну середню швидкість моєї групи, і, знаючи ситуацію на тому полі (це район бойових дій) — вийшло 5 місяців. Знаєте, що відповів аграрій? Якщо він всі поля засіє коноплею, навіть за декілька років не відіб’є цю суму», — зазначив Тимур Пістрюга.

Він додав, що у таких випадках потрібна донорська допомога, а фермер може допомагати логістично.

Читайте також: Озвучено головні зміни у земельних відносинах під час воєнного стану.



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: