НОВИНИ

Озвучено причини рекордного подорожчання цибулі

11.03.2023 09:15
847

Порівняно з минулою осінню ціна цибулі у роздрібному сегменті зросла удвічі і може зростати ще певний час. Як розповів експерт аграрного ринку Іван Стефанишин, підставою для такого різкого зростання цін на цибулю стали кілька причин як внутрішньо українських, так і світових. Про це повідомляє propozitsiya.com, пише agronews.ua.

«З одного боку, це неврожай — при прогнозах приблизно в 750 тисяч тонн через погодні умови в Україні зібрали 732 тисячі тонн. Друга причина — війна. Через бойові дії було втрачено 40% так званої комерційної цибулі, тобто тої, яку купували для продуктових крамниць. Третя причина — приватні селянські господарства, які вирощують цибулю, практично не виходять на ринок і їхня продукція не є якісною», — каже Іван Стефанишин.

Також, за словами експерта аграрного ринку, світовий лідер у вирощуванні цибулі — Нідерланди — отримали майже на чверть менший урожай від минулого року.

«Крім того, в цій країні зменшують вирощування цибулі. Саме тому ціни зросли до такого рівня і можуть зрости ще. Я думаю, що те, що ви бачили в крамницях, це не кінцева ціна, яка нас чекає до нового урожаю», — зауважив Іван Стефанишин.

Що ж стосується інших овочів — моркви та капусти, які також зросли в ціні, то на думку Стефанишина, саме зростання є нормальним сезонним процесом, однак не обсяги цього зростання.

На його переконання, загалом ситуацію на ринку овочів в Україні може виправити кооперація дрібних виробників, які зараз працюють без належного планування. Як добрий приклад кооперації, що вже дав результати на Львівщині, Стефанишин назвав молочні кооперативи, але зауважив, що це тривалий процес.

Крім того, на думку експерта, потрібні інвестиції від держави, щоби великі господарства з’явилися у центральних та західних областях України, бо до останнього часу вони переважно були сконцентровані на сході.

Щодо прогнозів цін, то на буряки та моркву ціни можуть знизитися, якщо наступного тижня стане тепліше. Тоді на ринок вийдуть селяни, які захочуть продати свої залишки.



Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: