ВАЖЛИВО

Озвучено подальші перспективи ринку зерна

05.01.2024 08:08
harv334

Високі ціни на продовольство останніми роками спонукали фермерів вирощувати більше зернових та олійних культур, але споживачі в 2024 році зіткнуться зі скороченням постачань через фактор Ель-Ніньйо та експортні обмеження. Про це пише Reuters, передає agronews.ua.

«Картина пропозиції зернових, безумовно, покращилася в 2023 році завдяки більшим урожаям у деяких ключових регіонах світу. Але ми ще не вийшли з проблем», — сказав директор консультаційних послуг брокерської компанії IKON Commodities у Сіднеї Оле Хоу.

За його словами, через Ель-Ніньйо Бразилія майже напевно буде виробляти менше кукурудзи, а Китай продовжує купувати більші обсяги пшениці та кукурудзи на міжнародному ринку.

На думку фахівців, продовження Ель-Ніньйо, яке очікується в першій половині поточного року, поставить під загрозу постачання рису, пшениці, пальмової олії та інших продуктів у деяких частинах світу.

Світові постачання рису цього року вже скоротилися саме через Ель-Ніньйо. Це спонукало Індію, найбільшого експортера рису в світі, обмежити постачання. Наступному врожаю пшениці в Індії також загрожує брак вологи. Експерти не виключають, що це може змусити цю країну почати імпорт пшениці, оскільки внутрішні запаси на державних складах впали до мінімуму за сім років.

У квітні фермери Австралії, другого у світі експортера пшениці, вимушені були сіятися в сухий ґрунт після місяців сильної спеки. Така погода знизила врожайність та поклала кінець трирічній серії рекордних врожаїв. Ймовірно, це спонукатиме покупців, включнго з Китаєм та Індонезією, шукати більші обсяги зернової в інших експортерів у Північній Америці, Європі та Чорноморському регіоні.

«Ситуація з пропозицією пшениці у 2023/24 МР погіршиться порівняно з минулим сезоном. Адже експорт із важливих країн-виробників, ймовірно, буде значно нижчим», — вважають у Commerzbank.

Водночас очікується, що виробництво кукурудзи, пшениці та сої в Південній Америці покращиться у 2024 році. 

В Аргентині рясні опади над аграрними районами, ймовірно, сприятимуть вирощуванню сої, кукурудзи та пшениці. За даними аргентинської зернової біржі Росаріо (BCR), 95% ранньої кукурудзи та 75% сої перебувають у відмінному або дуже хорошому стані завдяки дощам, які йшли з кінця жовтня в регіоні Пампаси.

У 2024 році в Бразилії очікується майже рекордний обсяг виробництва сої, хоча оцінки виробництва сої та кукурудзи в країні були знижені останніми тижнями через суху погоду.

«Ми бачимо більший ризик зростання цін, ніж передумов для їх зниження», — зазначили в CoBank, який є провідним кредитором сільськогосподарського сектору США.


Перегляди: 7533
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: