НОВИНИ

Оприлюднено особливості вирощування зелені та овочів в тепличних умовах

18.05.2023 10:52
aquaponics-23640

11 травня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели дев’ятий безкоштовний вебінар для студентів аграріїв та молодих спеціалістів із першого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Тема онлайн-зустрічі: «Сучасні технології вирощування зелені в закритому ґрунті». Своїм експертизою та порадами в даній сфері поділився директор ТОВ «Галіція Грінері», Сергій Ленчук. Свою лекцію ментор розпочав із опису важливості професії агронома.

На думку фахівця, агроном, в тепличних умовах, є другою по важливості людиною  після керівника, оскільки від його рішень залежить врожайність: міцність рослини, лежкість та товарний вигляд. Він відповідає за весь спектр роботи теплиці (ЗЗР, полив тощо). Усе це на пряму корелюється із фінансовим результатом компанії. Ще однією важливою зоною відповідальності агронома є управлінням людьми, адже в теплиці з вирощування томатів середній штат 55-56 осіб.

«Хочу наголосити, що ця робота перспективна, доволі високооплачувана, і, на мій погляд, незважаючи на розвиток технологій, буде дуже затребуваною», — поділився експерт.

«Галіція Грінері»: початок розвитку тепличної галузі

На початку 2000-х років виникла сприятлива ситуація для розвитку тепличної галузі. Це було зумовлено невисокими цінами на енергоносії, зростала купівельна спроможність людей, спостерігався великий потенціал в країні потрібні тільки інвестиції в технологічний проєкт.

В 2011 році було знайшли оптимальну земельну ділянку, за рядом критеріїв: горизонтальне розположення, наявність комунікацій, електричних та газових мереж, доїзд, логістика, можливість залучення персоналу. В серпні розпочалося будівництво, однак проєкт довелося заморозити наприкінці 2013 року через російське втручанням та початком війни, яка триває і зараз. У 2015 році проєкт відновився.

У планах «Галіція Грінері» будівництво теплиць з вирощування перцю, томатів та салату. Однак, через подорожчання енергоносіїв, салат, який мав стати додатковою культурою для підприємства тепер є основним видом продукції.

Сучасні теплиці

Для новітніх теплиць притаманна характерна висота від 4 до 6 м. По-перше, це частково пов’язано із висотою рослин. По-друге, чим більший об’єм приміщення, тим плавніше регулюватимуться зміни клімату.

«Якщо температура в теплиці невисока, або ж з’являється сонце, то ця зміна температури регулюється плавніше у великих теплицях», — зазначив спікер.

Як правило, теплиці від 7 м. використовують в країнах з більш теплим кліматом, наприклад Австралії, що допомагає захистити рослини від перегріву. Не менш важливими є вид культури, яку планують вирощувати. Так, якщо розглядати огірок, перець чи томат, варто враховувати, що ці овочі ростуть переважно на шпалері, а не на рівні ґрунту. Часто сучасні парники працюють з досвіткою із натрієвих ламп, які виділяють значну частину тепла. Аби уникнути опіків верхньої частини пагона, також важливо зберігати правильну відстань від верхівки листів до висоти розміщення світильника. Схожа ситуація відбувається і в холодну пору року, якщо є потреба у відкритті штор для сніготанення чи підігріву скла, оскільки скляна теплиця не несе високого снігового навантаження. Її конструкція створена таким чином, аби якомога більше природного світла потрапляло всередину.

«Тому, в зимовий період та снігопади спочатку відкриваються верхні штори, таким чином тепло підігріває верхню частину скла і сніг чи іній, який є на вікнах, починає танути», —  пояснив ментор.

Також теплиці можуть бути, чи не бути, укомплектовані системою досвітки, в залежності від побажань власників та обраного циклу вирощування. Так, для цілорічного культивування необхідна система досвітки.

Гідропонні системи та їх методи

В переважній більшості теплиць, культури вирощуються за допомогою гідропоніки. Цей метод передбачає створення штучного середовища без використання ґрунту. В таких умовах рослина отримує краще живлення, постійним або крапельним поливом, що cприяє диханню коренів. В якості субстрату використовується мінеральна вата, керамзит, кокосовий коір чи тирса.

Основними методами гідропоніки є: агрегатопоніка, агрокультура, хемопоніка, іонопоніка, аеропоніка та хайпоніка.

Агрегатопоніка — метод, при якому коренева система розміщується в заміннику ґрунту. В якості субстрату можуть використовувати щебінь, гравій, подрібнений керамзит, кам’яновугільний шлак, зернистий річковий пісок, а також штучні полімери. Дана технологія немає широкого промислового користування і зустрічається в домашніх теплицях.

Гідрокультура — спосіб культивації, при якому рослина вкорінюється в грубому шарі субстрату, а забезпечення живлення відбувається методом підпою (волога підіймається знизу), або звичайним поливом зверху. За такої системи вирощування, здійснюється оптимальне насичення коренів вологою із мінімальними ризиками надмірної вогкості кореневої системи.

Хемопоніка — базується на використанні різноманітних органічних матеріалів, а саме: верховий торф, тирса, кокосове волокно, деревна кора, мох. При такому вирощуванні, живлення здійснюється за рахунок поливу. За словами фахівця, останнім часом популярності набуло використання кокосового субстрату. В «Галіція Грінері» активно використовується торф’яний субстрат, який має вже відкоригований рівень кислотності pН та мінеральні добрива. 

Іонопоніка — це новий метод гідропоніки, схожий до агрегатопоніки. Субстрат при цьому типі вирощування складається із двох видів синтетичних іонообмінних смол: катіоніту та аніоніту. На відміну від агрегатопоніки, поживні речовини знаходяться в субстраті, тому полив здійснюється лише чистою водою, без додавання поживних речовин.

Аеропоніка — один із сучасних способів культивування рослин, який базується на оксигенації води шляхом проходження її через повітря. Корінь рослини не знаходиться у воді, а перебуває у певній закритій камері, де відбувається розпилення поживного розчину.

«Невелика плівка із розпилення розчину потрапляє на корінь, надлишки стікають з корінця, відбувається рециркуляція…таким чином корінець завжди отримує доступ кисню та воду з поживними речовинами», — розповів лектор .

Хайпоніка — нова технологія та найбільш прогресивний метод гідропоніки, який базується на застосуванні сучасного обладнання для створення найбільш сприятливого росту рослин та максимальної реалізації генетичного потенціалу. Велика увага надається приготуванню живильного розчину, де важливим є співвідношення кількості мікро- та макроелементів. Для кожної рослини показник розраховується індивідуально. Використовується максимально чиста вода конкретної температури, яка насичується повітрям та потрапляє до коріння по капілярних трубках. Усе це впливатиме на ріст рослини, її стійкість до захворювань та атмосферних чинників.

Циркуляція суміші відбувається безперервно, забезпечуючи рослини необхідними елементами на кожному етапі розвитку.

«Ми маємо свою метеостанцію, яка розміщена на вулиці, та фіксує силу вітру, його напрям, кількість сонячної радіації, наявність чи відсутність опадів. Всередині теплиці вимірюється вологість, температура та рівень вуглекислого газу», — поділився ментор.

Яскравим показником ефективності методу є відсутність використання гормональних препаратів та стимуляторів, які штучно прискорюють ріст. Рослина отримує тільки ті речовини, які не може одержати в природних умовах в необхідній кількості. Застосування хайпоніки дозволяє досягти у 4-5 разів швидшого розвитку плодів, ніж у рослин, які вирощують у звичайному ґрунті.

Переваги вирощування в теплицях

На відміну від вирощування овочів в «закритому ґрунті», застосування теплиць має ряд переваг, серед яких:

  • раціональне використання простору:кореню немає необхідності розростатися, як у ґрунті, оскільки рослина почуває себе доволі комфортно в умовах, де завжди є поживний розчин, середовище та кількість води. Рослинам не доводиться конкурувати, а оптимально розрахована відстань дозволяє досягти необхідної ваги плоду;
  • управління живленням: дає можливість контролювати якість та кількість елементів, які потрапляють до кореневої зони.
  • зменшення використання водних ресурсів: до прикладу, культивування салату в класичних умовах дає можливість кореневій системі захопити воду чи живильний розчин тільки на 25-30% — решта дренується в ґрунт;
  • економія поживних речовин: при замкненому обігу витрачається конкретна кількість добрив, яку рослина втягнула через корінець;
  • відсутність шкідників: кротів, бур’янів, нематодів, cовок;
  • можливість доступу до коріння.

Проблеми культивування у відкритому ґрунті:

  • вплив атмосферних явищ: град та інтенсивний дощ можуть пошкодити рослини. У поєднанні із сильним вітром, виникає ще одна проблема — надмірне забруднення, яке вимагатиме посиленого очищення продукції, що є затратним та може вплинути на товарний вигляд;
  • потреба у захисті від шкідників та хвороб: проблеми можуть виникнути і в теплиці, однак впливати на них набагато простіше у закритому середовищі, ніж у відкритому ґрунті;
  • потреба у використанні гербіцидів;
  • неможливість вирощування при температурі нижче 0 °C чи надто високої температури;

Виклики для тепличної галузі в Україні

Під час свого виступу, експерт виділив ряд проблем для функціонування вітчизняних теплиць. По-перше, з 2015 року ціна на електроенергію для юридичних осіб зросла від 1 грн 74 коп до 6 грн, що значно збільшує витрати підприємців та призводить до подорожчання продукції. По-друге, зниження рівня доходів населення, на противагу збільшення цін на українські овочі та фрукти. Разом з тим, товари з-за кордону обходяться дешевше, тому покупці частіше обирають їх. По-третє, відсутність тривалого проєктного фінансування. Банки готові фінансувати бізнес вже з існуючого обороту.

Також серед викликів: низька ціна імпорту та відсутність державних програм підтримки тепличних господарств (в більшості для овочівництва).

Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку, закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості, актуальні вакансії,  та професійні поради від менторів.

18 травня запрошуємо тебе на десяту онлайн-зустріч із провідним менеджером по роботі із ключовими клієнтами дистрибуції та суб-дистрибуції Bayer, Юрієм Шувакіним та керівником відділу селекції Bayer, Олексієм Аніщенком. Тема вебінару: «Селекція в насінництві і кліматичні зміни. Шляхи дистрибуції насіння та ЗЗР», реєструйся за посиланням: https://bit.ly/42Z3WVs

Довідково:

ТОВ «Галіція Грінері» — компанія, яка заснована у 2015 році нідерландськими інвесторами, займається вирощуванням овочів в теплицях для українського ринку. Підприємство знаходиться в м. Буськ у Західному регіоні Україниі належить до холдингу Galicia Greenery Holding BV. Використовуючи високотехнологічні теплиці, «Галіція Грінері» протягом цілого року вирощує продукти стабільно високої якості.Kомпанія вирощує зелень, з якої 90-95% займає салат таких видів: Батавія, Лолло Росса, Лолло Біонда, Ромен, Фрізе, Рукола.



Перегляди: 24
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: