НОВИНИ

Озвучено особливості вирощування артишоку в Україні

19.03.2024 19:25
6

Артишок – це багаторічна рослина, що найчастіше вирощується як однорічна, з сімейства складноцвітих (астерові). Головним їстівним частинами артишоку є неповністю розвинені суцвіття. Про це повідомляє Сад й Город, пише agronews.ua.

Ось деякі переваги артишоку:

  • харчова цінність: Артишоки багаті на клітковину, вітаміни (С, К, В-група), мінерали (калій, залізо), антиоксиданти та інші поживні речовини.
  • підтримка травлення: Клітковина в артишоках сприяє нормалізації травлення та покращенню мікрофлори кишечника.
  • регулювання цукру в крові Деякі дослідження вказують на те, що артишок може допомогти в регулюванні рівня цукру в крові.
  • захист печінки: Деякі речовини в артишоку можуть благотворно впливати на печінку, сприяючи її очищенню.
  • поліпшення функції жовчного міхура: Може допомогти стимулювати виділення жовчі та покращити функцію жовчного міхура.
  • антиоксидантні властивості: Містять антоціани та інші антиоксиданти, що сприяють захисту клітин від пошкоджень вільними радикалами.
  • калій в артишоках може допомогти в підтримці здорового тиску.

Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, на сьогоднішній день його найбільше цінують за смакові якості. Він має делікатний, легкий смак молодих горіхів. Застосовувати його в кулінарії можна в багатьох варіантах, наприклад: для консервації, приготування паштетів, маринування, приготування чаю, а також у сирому вигляді.

Технічно, артишок – це багаторічна рослина, яка дає їстівні кошики лише на другий рік вирощування, але є сорти, які дають змогу отримати врожай вже наприкінці сезону першого року вирощування.

Незважаючи на те, що зими в Україні є досить теплими, рослина може загинути. Тож у нас його вирощують як однорічник.

Посів. Для того щоб овоч дав урожай в поточному сезоні вирощувати його потрібно розсадним способом. Наприкінці лютого в касети для розсади висівають насіння.

Пересадку у відкритий ґрунт роблять через два місяці після посіву насіння, зазвичай цей час припадає на кінець березня – початок квітня. Рекомендується проводити гартування розсади. За невеликі заморозки не варто переживати, розсада їх з легкістю переживе. Негативно на зростання та розвитку рослини може вплинути пізня пересадка, тому уважно слідкуйте за термінами.

Агрономи радять вирощувати культуру на високих грядках, оскільки основна проблема загибелі рослини – це загнивання кореневої системи. Високі грядки сприяють гарній аерації повітря та перешкоджають накопиченню надмірної вологи у ґрунті.

Для поливу найкраще підходить краплинне зрошення. Воно дозволить регулювати подачу води кожній рослині.

Для боротьби з бур’янами найкраще використовувати чорну плівку чи агроволокно. Матеріал чудово справляється з небажаним зростанням бур’янів, зберігає вологу та захищає кореневу систему рослин. Ще можна скористатися гербіцидами, але тут слід дуже ретельно підійти до підбору препарату, щоб він не нашкодив артишоку, що росте на грядці.



Перегляди: 30
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: