АНАЛІТИКА

Озвучено оновлені ціни на рослинні олії

30.05.2024 08:18
10

Активізація воєнної операції Ізраїлю на півдні сектору Газа – у місті Рафах та сутичка між єгипетськими та ізраїльськими солдатами на прикордонному посту призвели до зростання цін на нафту цього тижня на 2,5%, що підтримало ринки рослинних олій. Про це повідомляє GrainTrade, пише agronews.ua.

Липневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures в Лондоні за дві сесії виросли на 2,5% до 84,2 $/барель (+1,7% за тиждень, -3,6% за місяць).

У сутичці з ізраїльськими військами на прикордонному переході в секторі Газа загинув єгипетський солдат, що може посилити ескалацію між країнами.

В рф частина НПЗ відновилася після атак БПЛА, тому переробка нафти у першій половині травня виросла у порівнянні з відповідним періодом квітня на 4% до 5,45 млн барелів/добу, – повідомляє Bloomberg.

Ринки очікують зустрічі членів ОПЕК+ 2 червня, на якій можуть погодити збільшення обсягів видобутку, на чому наполягає все більше країн.

Липневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa вчора виросли одразу на 2,3% до 3960 рінгитів/т або 844 $/т (+2,3% за тиждень) на тлі зростання цін на нафту та соєву олію, а також повільного збільшення експорту у травні.

За даними сюрвейєра Intertek Testing Services та інспеційної компанії AmSpec Agri Malaysia, Малайзія за 1-25 травня збільшила експорт пальмової олії у порівнянні з аналогічним періодом квітня на 2,4-3,1%. Водночас Індонезія у березні експортувала 2,56 млн т пальмової олії, що на 18% перевищує показник лютого.

Липневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго вчора виросли на 1,2% до 1000 $/т, але за тиждень знизилися на 0,7% на тлі падіння цін на сою та шрот по мірі прискорення збирання в Аргентині.

На біржі в Даляні найактивніший контракт на соєву олію вчора подорожчав на 1,66%, а на пальмову – на 1,99%.

За даними Trading Economics, середня ціна на соняшникову олію з доставкою покупцям за тиждень виросла на 1,7% до 881 $/т (+1,7% за місяць) на тлі скорочення пропозицій з Чорноморського регіону та посилення попиту з боку Індії.

В Україні експортні ціни попиту на соняшникову олію в портах Чорного моря виросли на 20-30 $/т до 840-860 $/т внаслідок дефіциту пропозицій. Проте значні запаси олії в ЄС напередодні сезонного збільшення поставок ріпакової олії знижують попит та ціни на соняшникову та соєву олію в Європі.



Перегляди: 1450
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: